CEREREA CREDITORULUI PENTRU DESCHIDEREA PROCEDURII. CREDITOR CU GARANŢIE REALĂ. OPŢIUNE ÎNTRE PROCEDURA DE EXECUTARE SILITĂ INDIVIDUALĂ Şl PROCEDURA COLECTIVĂ


Creditorul care are dreptul de a porni executarea silită individuală contra debitorului conform Codului de procedură civilă are totodată dreptul de a cere deschiderea procedurii colective a insolvenţei, reglementată de Legea nr. 64/1995, opţiunea nefiindu-i îngrădită de lege.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2184 din 9 decembrie 2003

Prin sentinţa civilă nr. 2211 din 17 septembrie 2003, pronunţată de judecătorul-sindic în dosar nr. 5217/2003 al Tribunalului Maramureş, s-a respins ca nefondată contestaţia debitorului S.C. Bisc Prod Com S.R.L. Sighetu Marmaţiei împotriva cererii formulate de creditorul Eximbank S.A. Bucureşti pentru deschiderea procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995.

Judecătorul-sindic a reţinut în esenţă că este neîntemeiat motivul unic al contestaţiei, acela că creditorul are la dispoziţie ca garanţie o ipotecă constituită în anul 2002 şi prin urmărirea silită a imobilului ipotecat îşi poate realiza creanţa.

Această ipotecă nu împiedică, însă, exercitarea dreptului creditorului de a cere deschiderea procedurii în temeiul prevederilor art. 29 din Legea nr. 64/1995 dacă este îndeplinită condiţia insolvenţei debitorului. în speţă această condiţie este îndeplinită şi ca urmare prin sentinţa civilă nr. 2217 pronunţată de acelaşi judecător-sindic la aceeaşi dată, 17 septembrie 2003, în dos. nr. 4750/2003 s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitor.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs în termen legal debitorul.

în motivarea recursului se reiterează motivul invocat prin contestaţie, în sensul că creditorul îşi poate realiza integral creanţa prin urmărirea imobilului ipotecat şi din acest motiv cererea pentru deschiderea procedurii insolvenţei este nefondată.

Prin întâmpinarea depusă la dosar creditorul a cerut respingerea recursului.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este nefondat.

Conform dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 64/1995 orice creditor care are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă poate introduce la tribunal o cerere împotriva unui debitor care timp de cel puţin 30 de zile, a încetat plăţile, în condiţiile prevăzute la lit. a) – c) din acelaşi alineat.

Nici o dispoziţie din Legea nr. 64/1995 nu interzice creditorului să uzeze de acest drept în situaţia în care posedă o garanţie reală cu privire la creanţa faţă de debitor.

Pe lângă bunul constituit ca garanţie reală, creditorul are dreptul să urmărească silit întregul activ al patrimoniului debitorului, în virtutea dreptului de gaj general prevăzut de art. 1718 C.civ.

Creditorul care are dreptul şi posibilitatea de a porni executarea silită individuală oontra debitorului conform prevederilor Codului de procedură civilă are totodată şi dreptul de a cere deschiderea procedurii insolvenţei contra debitorului, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 1 şi art. 29 din Legea nr. 64/1995.

Optând pentru procedura insolvenţei, creditorul va trebui să respecte până la capăt specificul acestei proceduri, care,

printre altele, se distinge şi prin caracterul esenţial colectiv. (Judecător Ion Turcu)