CIRCUMSTANŢE ATENUANTE. EFECTE.


Conduita bună a inculpatului înainte de săvârşirea infracţiunii şi comportarea sinceră a acestuia în cursul procesului penal constituie circumstanţe atenuante, care atrag reducerea pedepsei aplicate inculpatului.

Apelul inculpatului N.G. a fost admis şi, în consecinţă, s-a redus pedeapsa aplicată acestuia, alături de alţi trei coinculpaţi, pentru infracţiunea de furt calificat, de la 3 ani închisoare, la 1 an şi 8 luni închisoare, urmare aplicării dispoziţiilor art. 74 şi 76 Cod penal.

Declarând recurs împotriva acestei decizii, inculpatul N.G. a solicitat reducerea pedepsei, pe care a considerat-o prea severă, în raport de reţinerea circumstanţelor atenuante.

Faţă de conduita bună a inculpatului înainte de săvârşirea infracţiunii şi de comportarea sinceră a acestuia în cursul procesului, Curtea a concluzionat că reducerea pedepsei sub minimul special prevăzut de lege (3 ani închisoare), până la cuantumul de 1 an şi 8 luni închisoare reprezintă o corectă aplicare a dispoziţiilor art. 74 şi 76 Cod penal şi a respins recursul acestui inculpat. (Judecator Stan Mustata – sectia I penala CAB)

(Secţia l-a penală, decizia penală nr. 1.410/1999)