Circumstanţele atenuante judiciare sunt texte adiacente, care fac parte din încadrarea juridică a faptei.
Omisiunea instanţei de a pune în discuţie schimbarea încadrării juridice în favoarea inculpatului (prin aplicarea dispoziţiilor art. 74 şi 76 Cod penal), este sancţionată ca nulitate relativă, prevăzută de dispoziţiile art. 197 alin. 1 Cod procedură penală, nulitate care poate fi invocată numai în condiţiile prevăzute în acelaşi text.
Prin sentinţa penală nr. 996/26.08.1998, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, a fost condamnat inculpatul R.I., pentru infracţiunea prevăzută de art. 208-209 lit. e şi g Cod penal.
Prima instanţă a reţinut că, în seara zilei de 2.07.1998, inculpatul, aflat în incinta staţiei C.F.R. Bucureşti-Basarab, a sustras o sacoşă cu bunuri în valoare de 200.000 lei, ce aparţinea părţii vătămate S.Ghe., în timp ce acesta din urmă dormea pe o banchetă de pe peron.
împotriva sentinţei a declarat apel inculpatul, criticând-o sub aspectul individualizării pedepsei.
Prin decizia penală nr. 1.284/A/19.10.1998 a Tribunalului Bucureşti, a fost admis apelul declarat de inculpat. Tribunalul a desfiinţat în parte sentinţa şi, în baza art. 334 Cod procedură penală a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea prevăzută de art. 208-209 lit. e şi g Cod penal, în infracţiunea prevăzută de art. 208-209 lit. e şi g Cod penal, cu aplicarea art. 74-76 Cod penal, aplicând o pedeapsă sub limita minimă prevăzută de lege.
împotriva acestei decizii a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, criticând-o pentru greşita schimbare a încadrării juridice, deoarece cricuinstanţele atenuante nu fac parte din încadrarea juridică a faptei, precum şi pentru omisiunea de a pune în discuţie această schimbare de încadrare.
Recursul declarat de parchet va fi analizat prin prisma cazului de casare prevăzut de art. 385^9 pct. 17 Cod procedură penală, Curtea constatând că acesta este nefondat, pentru următoarele considerente:
Instanţa de apel nu a pus în discuţie schimbarea încadrării juridice, conform cerinţelor art. 334 Cod procedură penală, omisiune sancţionată de lege cu o nulitate relativă, prevăzută de dispoziţiile art. 197 alin. 1 Cod procedură penală, ce poate fi invocată numai în condiţiile prevăzute în acelaşi articol.
Cum, în speţă, prin schimbarea încadrării juridice a faptei nu s-a agravat situaţia inculpatului, ci, dimpotrivă, s-a uşurat, şi nu s-au creat noi posibilităţi de apărare, neexistând nici o vătămare adusă intereselor sale, incidenţa dispoziţiilorart. 197 alin. 1 Cod procedură penală este exclusă.
Şi al doilea motiv de recurs invocat este nefondat, astfel că, în temeiul art. 385^15 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, Curtea va respinge recursul ca nefondat. (Judecator Ioana Surdescu – vicepresedinte CAB)