Conform prevederilor art. 115 al Legii nr. 64/1995 republicată (textul în vigoare anterior modificării în O.G. nr. 38/2002) raportul final împreună cu bilanţul general, ambele întocmite de lichidator, vor fi comunicate tuturor creditorilor şi debitorului şi vor fi afişate la uşa tribunalului. Creditorii pot formula obiecţiuni la raportul final în termen de 10 zile de la afişarea lui. între 20 şi 30 de zile de la comunicarea copiilor către creditor şi debitor, judecătorul-sindic va ţine, cu lichidatorul, cu debitorul şi cu creditorii, o şedinţă în care va analiza obiecţiunile la raport, în vederea aprobării lui printr-o sentinţă sau, dacă nu vor fi fost obiecţiuni, printr-o încheiere.
în speţă, cererea intitulată contestaţie trebuie să fie recalificată ca obiecţiune şi nu respinsă ca inadmisibilă. Această obiecţiune a fost înregistrată în termenul legal. Din examinarea dosarului tribunalului nu rezultă nici comunicarea copiilor raportului final către creditori nici citarea creditorilor, indiferent dacă au formulat sau nu obiecţiuni la raport. (Art. 108, 115 din Legea nr. 64/1995)
Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2143 din 2 decembrie 2003
Prin sentinţa civilă nr. 3008 din 10 iulie 2003, pronunţată de judecătorul-sindic în dosar nr. 9118/1999 al Tribunalului Cluj, s-a respins ca inadmisibilă contestaţia creditorului A.P.A.P.S. Bucureşti împotriva tabloului definitiv al creditorilor în procedura falimentului debitorului S.C. Agromec S.A. TURDA precum şi contestaţia aceluiaşi creditor împotriva planului de distribuire finală propus de lichidator. Totodată, s-a admis cererea lichidatorului şi în consecinţă s-a aprobat raportul final şi bilanţul general, s-a dispus închiderea procedurii de lichidare în baza art. 117 din Legea nr. 64/1995 şi s-a dispus dizolvarea debitorului prin faliment şi radierea din registrul comerţului.
Judecătorul-sindic a retinut în esenţă inadmisibilitatea
contestaţiei pentru că creditorul trebuia să-şi exprime nemulţumirea în faza întocmirii tabelului preliminar, contestaţiile formulate în timp util fiind soluţionate prin sentinţa civilă nr. 2500 din 21 decembrie 2000 care a stabilit tabloul definitiv al creanţelor, întrucât nu a contestat tabloul preliminar, creditorul nu poate contesta tabloul definitiv, deoarece contra tabloului definitiv nu este prevăzută calea de atac a contestaţiei. Contestaţia contra planului de distribuire este nefondată întrucât planul este conform cu tabelul final al creanţelor. între timp s-au finalizat distribuirile astfel încât sunt îndeplinite cerinţele pentru închiderea procedurii în temeiul art. 117 din Legea nr. 64/1995.
împotriva sentinţei a declarat recurs în termenul legal creditorul A.P.A.P.S. Bucureşti cerând desfiinţarea sentinţei şi admiterea contestaţiei la tabloul creditorilor şi la planul de distribuţie.
în motivarea recursului se arată că reclamanta a transmis în timp util, în anul 2000, declaraţia de creanţă în cuantum de 156.600.000 lei iar la data de 23 iunie 2003 lichidatorul judiciar a depus la dosar raportul final şi planul de distribuire finală pe care creditorul le-a contestat, nefiind de acord cu diminuarea creanţei.
Examinând recursul, curtea de apel constată că este fondat, sentinţa fiind nelegală, motiv de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C.pr.civ.
Conform prevederilor art 115al Legii nr. 64/1995 republicată
(textul în vigoare anterior modificării în OG nr. 38/2002) raportul final împreună cu bilanţul general, ambele întocmite de lichidator, vor fi comunicate tuturor creditorilor şi debitorului şi vor fi afişate la uşa tribunalului. Creditorii pot formula obiecţiuni la raportul final în termen de 10 zile de la afişarea lui. între 20 şi 30 de zile de la comunicarea copiilor către creditor şi debitor, judecătorul-sindic va ţine, cu lichidatorul, cu debitorul şi cu creditorii, o şedinţă în care va analiza obiecţiunile la raport, în vederea aprobării lui printr-o sentinţă sau, dacă nu vor fi fost obiecţiuni, printr-o încheiere.
în speţă, cererea intitulată contestaţie trebuie să fie recalificată ca obiecţiune şi nu respinsă ca inadmisibilă. Această obiecţiune a fost înregistrată în termenul legal. Din examinarea dosarului tribunalului nu rezultă nici comunicarea copiilor raportului final către creditori nici citarea creditorilor, indiferent dacă au formulat sau nu obiecţiuni la raport.
Recurenta şi-a motivat obiecţiunea cu aceea că deşi creanţa de 156.600.000 lei i-a fost admisă în întregime (f. 218), i s-a plătit numai în proporţie de 40,20 procente (f. 220) datorită încadrării greşite a creanţei în categoria prevăzută de art. 108 pct. 8 (creditor chirografar), deşi încadrarea corectă era în categoria, prevăzută de art 108 pct 4, fiind astfel greşit defavorizată.
Având în vedere deficienţele procedurale în sensul necomunicării raportului şi necitării recurentului la şedinţa cu creditorii, precum şi obiecţiunile de fond care sunt pe deplin întemeiate, curtea de apel va admite recursul creditorului A.P.A.P.S. Bucureşti şi va dispune refacerea procedurii de la faza comunicării raportului final şi a bilanţului general, pentru a se garanta exercitarea drepturilor tuturor participanţilor la procedură.
(Judecător Ion Turcu)