R O M A N I A
JUDECATORIA HARSOVA
JUDETUL CONSTANTA
SENTINTA CIVILA NR. 584
SEDINTA PUBLICA DIN: 29.09.2011
PRESEDINTE: P.M
GREFIER: S. D.
Pe rol, solutionarea actiunii civile avand ca obiect program vizitare minor formulata de reclamantul Z.I, in contradictoriu cu parata C.L.
La apelul nominal facut in sedinta publica raspunde reclamantul prezent si asistat de av. Gae Ionel in baza imputernicirii avocatiale nr. 14/ 29.09.2011, pentru parata lipsa, av. Potlog Radita in baza imputernicirii avocatiale seria AV nr. 0024063/29.09.2011.
Procedura este legal indeplinita conform disp. art. 87 si urm. C.pr.civ.
Actiunea a fost timbrata cu taxa judiciara timbru in suma de 6 lei cu chit. nr. CTPOH/00000009973/20.09.2011 conf. Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si timbru judiciar in valoare de 0,30 lei conf. O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar .
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, prin care s-au evidentiat partile, obiectul litigiului, s-au facut mentiuni privitoare la indeplinirea procedurii de citare, stadiul procesual.
Aparatorul reclamantului depune la dosar avocatiala si dovada achitarii taxei judiciare de timbru in cuantum de 6 lei. Invedereaza ca insista in actiunea formulata, respectiv stabilirea unui program de vizita in favoarea minorilor in cele trei vacante .
Aparatorul paratei depune la dosarul cauzei intampinare.Arata ca este de acord cu stabilirea unui program vizitare minori, insa nu si cu programul pe care il solicita reclamantul. Solicita ca programul de vizitare minori in favoarea reclamantului sa fie : prima saptamana din vacanta de iarna, prima saptamana din vacanta de primavara si prima luna din vacanta de vara.
Aparatorul reclamantei arata ca nu solicita termen pentru a lua cunostinta de continutul intampinarii.
Avand cuvantul pe probe aparatorul reclamantului solicita incuviintarea probei cu inscrisurile aflate la dosarul cauzei.
Aparatorul paratei nu se opune probei cu inscrisuri solicitata de aparatorul reclamantului.Arata ca nu are alte cereri de formulat si nici alte probe de administrat in afara inscrisurilor aflate la dosarul cauzei.
Instanta in baza art. 167 C.pr.civ. in ref. la art. 172 C.pr.civ. incuviinteaza proba cu inscrisuri solicitata de parti prin aparatori.
Intrebate fiind partile arata ca nu mai au alte cereri de formulat si solicita cuvantul pentru dezbateri.
Instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pentru dezbateri.
Aparatorul reclamantului solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, respectiv obligarea paratei la a-i permite reclamantului Z.I. sa mentina legaturi personale cu minorii dupa urmatorul program de vizita – in cele trei vacante primavara-vara-iarna .
Aparatorul paratei arata ca este de acord cu stabilirea unui program de vizita minori in favoarea reclamantului, insa acest program umreaza a fi stabilit fara a leza drepturile si interesele minorilor. A se avea in vedere intampinarea depusa la dosarul cauzei.
Instanta in baza art. 150 C.pr.civ. declara dezbaterile inchise si ramane in pronuntare.
I N S T A N T A
Asupra cauzei civile de fata:
Prin cererea adresata instantei de judecata si inregistrata sub numar de dosar 740/842/2011 reclamantul Z.I. in contradictoriu cu parata C.L. , solicita obligarea acesteia sa-i permita sa aibe legaturi personale cu minorii Z.T.F., nascut la data de 18.11.1997 si Z.M.V., nascuta la data de 31.08.2006 dupa urmatorul program de vizita: in cele trei vacante primavara – vara – iarna .
In motivarea, in fapt, a cererii arata ca a promovat prezenta actiune ca urmare a desfacerii casatoriei si incredintarii minorilor rezultati din casatorie mamei .
In drept, nu isi motiveaza actiunea.
Anexeaza copie dupa sentinţa civila nr. 256/21.04.2011 pronunta de Judecatoria Harsova.
Pirita, legal citata, nu s-a prezentat la judecarea cauzei, insa a fost reprezentata de avocat. A fost depusa la dosarul cauzei, intimpinare, precizindu-se ca parata este de acord ca minorii sa-si viziteze tatal, insa nu dupa programul solicitat de reclamant. Se solicita de catre parata ca programul de vizitare minori in favoarea reclamantului sa fie : prima saptamana din vacanta de iarna, prima saptamana din vacanta de primavara si prima luna din vacanta de vara.
Instanta retine urmatorarea situatie de fapt:
Prin sentinta civila nr.256 din 21.04.2011 a fost pronuntata de Judecatoria Harsova desfacerea casatoriei partilor, minorii Z.M.V. si Z.T.F. fiind incredintati spre crestere si educare mamei.
La data de 11.08.2011 reclamantul a formulat prezenta actiune solicitand obligarea piritei sa-i permita sa mentina legatura cu minorii Z.T.F.si Z.M. V., dupa urmatorul program de vizita: in cele trei vacante primavara – vara – iarna .
Cererea este intemeiata.
In drept,
Art. 43 alin.3 C.fam:”Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala”.
Art.97 din C.fam:”Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copii lor minori, fara a deosebi cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati”.
O modalitate de exercitare a drepturilor parintesti o reprezinta si legaturile personale cu minorul, iar potrivit art.101 C.fam.”parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil”.
Legatura dintre copil si parinte este o legatura emotionala strinsa, caracterizata prin afectiune si atasament.Chiar daca parintii divorteaza, aceasta legatura trebuie mentinuta cu ambii parinti, fiind vitala pentru evolutia ulterioara a minorului.
Contactul cu minorul trebuie sa se realizeze dupa un program bine stabilit, care sa-i permita parintelui care nu are copilul in grija, sa fie in contact permanent cu acesta, sa ii cunoasca dorintele, obiceiurile si sa il indrume de fiecare data cind acesta are nevoie.
Fata de prevederile legale mentionate, urmeaza sa admita actiunea si va permite reclamantului Z.I. sa aibe legaturi personale cu minorii Z.M.V. si Z. T.F, la domiciliul sau, dupa urmatorul program: prima saptamina din vacanta de iarna, prima saptamina din vacanta de primavara si primele doua luni din vacanta de vara.
Instanta a stabilit acest program de vizita tinand cont de faptul ca distanta dintre domiciliul reclamantului si al copiilor minori este foarte mare si nu permite un contact mai des intre tata si copii; de asemenea pentru a suplini aceasta carenta, tatal va putea pastra copiii o perioada mai lunga de timp in vacante.
Pe de alta parte nici mama nu va fi lipsita de prezenta copiilor in vacante, pe perioada in care se afla in tara ( intrucat lucreaza in strainatate, in timpul anului).
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite actiunea civila avand ca obiect program vizitare minor formulata de reclamantul Z.I, in contradictoriu cu parata C.I.
In baza art.43 alin.3 din C.fam
Permite reclamantului Z.I sa aibe legaturi personale cu minorii Z.M.V si Z.T.F, la domiciliul sau, dupa urmatorul program: prima saptamina din vacanta de iarna, prima saptamina din vacanta de primavara si primele doua luni din vacanta de vara.
Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 29.09.2011.
PRESEDINTE, GREFIER,