Daune Despăgubiri, penalităţi


Examinând actele si lucrarile dosarului instanta a retinut ca la data de 13.11.2008, în jurul orei 4,35 pârâtul circula pe DN 2 sensul Suceava-Falticeni, la volanul autoturismului Ford Mondeo cu numar de înmatriculare ..când pe fondul conducerii imprudente a intrat în coliziune cu indicatoarele de circulatie montate temporar pentru devierea traficului determinata de executarea lucrarilor la varianta de ocolire a municipiului Suceava.

Ca urmare a coliziunii produse cu acest prilej au fost distruse integral mai multe indicatoare de semnalizare si anume: 3 balize fata simpla, 4 lampi cu lumina intermitenta si 8 baterii ale lampilor de semnalizare, valoarea acestor bunuri totalizând 427,89 lei.

Întrucât exista pericolul ca ceilalti participanti la trafic sa fie expusi pericolului de a fi implicati în alte evenimente rutiere, imediat dupa producerea accidentului, reclamanta SC C F IASI a înlocuit indicatoarele a caror costuri de achizitie însumeaza 427,89 lei.

Desi pârâtul a învederat instantei ca la data producerii evenimentului rutier soldat cu distrugerea indicatoarelor de circulatie mai sus-mentionate, detinea obligatorie RCA valabila, acesta nu a formulat în cauza o cerere de chemare în garantie a asiguratorului, în speta SC C A SA ( fila 23) în conformitate cu prevederile art.60 Cod procedura civila, asa încât apararea sa nu poate fi primita.

Articolul 998 prevede ca „orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela a carui greseala s-a ocazionat a-l repara”.

Cum în cauza pârâtul nu a negat situatia de fapt expusa de reclamanta în cererea de chemare în judecata si vazând ca acesta se face vinovat de distrugerea indicatoarelor de circulatie înlocuite de reclamanta pe cheltuiala acesteia, instanta în conformitate cu prevederile art.998 si art.999 Cod civil, a obligat pe pârâtul S V sa plateasca reclamantei suma de 427,89 lei cu titlu de daune.