Cererea pentru stabilirea răspunderii asociatului unic în temeiul prevederilor art. 231 din Legea nr. 31/1990 trebuie să fie formulată fie în cadrul procedurii insolvenţei, fie ulterior închiderii acestei proceduri dar, nu poate fi formulată şi rezolvată în procedura de dacă nu este înregistrată înainte de rămânerea definitivă a hotărârii de închidere a procedurii.
Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 1009 din 1 iunie 2003
Prin sentinţa civilă nr. 885 din 6 martie 2003 pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Cluj în dosar nr. 3390/1996
s-au respins cererile creditorilor Credit Bank S.A. Sucursala Sibiu şi A.V.A.B. Bucureşti împotriva administratorului debitorului S.C. Choice SRL CI4 C.H.O., pentru angajarea răspunderii personale, pentru prejudiciul rămas nerecuperat.
Judecătorul- sindic a reţinut în esenţă că procedura falimentului debitorului menţionat mai sus a fost închisă în baza art. 118 din Legea nr. 64/1995, prin sentinţa civilă nr. 167 din 17 ianuarie 2002 şi care a rămas irevocabilă prin respingerea recursului la 9 aprilie 2002 şi ulterior, la 13 ianuarie 2003, creditorul Credit Bank S.A. Sucursala Sibiu a înregistrat cerere pentru stabilirea răspunderii asociatului unic în temeiul prevederilor art. 231 al Legii nr. 31/1990, fiind astfel tardiv înregistrată. în ce priveşte creditorul A.V.A.B. Bucureşti, acesta a înregistrat cerere bazată pe dispoziţiile art. 124 al Legii nr. 64/1995 înainte de închiderea procedurii dar, din eroare, nu a fost soluţionată. Cererea se respinge pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile aplicării acestui text de răspundere a administratorului. Existenţa unei contabilităţi fictive trebuie să fie dovedită şi nu prezumată.
împotriva acestei sentinţe au declarat recursuri creditorii Credit Bank S.A. Sucursala Sibiu şi A.V.A.B. Bucureşti, cerând admiterea acţiunilor formulate în primă instanţă .
Examinând recursurile, curtea de apel constată că recursul A.V.A.B. Bucureşti este fondat, iar recursul Credit Bank Sucursala Sibiu este nefondat.
Conform dispoziţiilor art. 124 alin.(l) lit.d) din Legea nr. 64/1995 administratorii societăţii comerciale cu răspundere limitată, ajunsă în procedură de faliment, pot fi obligaţi să suporte o parte din pasivul societăţii dacă au ţinut o fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea conform legii.
în speţă, actele contabile ale societăţii, a căror păstrare revenea administratorului, nu au putut fi găsite de lichidator şi nici nu au fost depuse de administrator iar expertiza contabilă dispusă în cadrul procedurii nu s-a putut efectua din cauza neprezentării de către administrator a documentelor financiar contabile.
Rezultă astfel că sunt îndeplinite condiţiile stabilirii răspunderii administratorului, cel puţin pentru creanţa A.V.A.B. care a.formulat o cerere de aplicare a dispoziţiilor art. 124 al Legii nr. 64/ 1995.
în consecinţă, recursul A.V.A.B. va fi admis în baza art. 304 pct9 şi art. 312 alin. 2 C.pr.civ.
în ce priveşte recursul Credit Bank, acesta este nefondat. Cererea pentru stabilirea răspunderii asociatului unic în temeiul prevederilor art. 231 din Legea nr. 31/1990 nu poate fi formulată şi rezolvată în procedura de insolvenţă dacă nu este înregistrată înainte de rămânerea definitivă a hotărârii de închidere a procedurii.
în speţă, hotărârea de închidere a procedurii insolvenţei a rămas irevocabilă la 9 aprilie 2002, iar cererea creditorului bazată pe art. 231 alin. (I) din Legea nr. 31/1990 s-a înregistrat numai la 13 ianuarie 2003 şi în consecinţă, nu poate fi soluţionată în cadrul dosarului de faliment ci numai într-un alt dosar.
(Judecător Ion Turcu).