RĂSPUNDEREA MEMBRILOR ORGANELOR DE CONDUCERE. NEPREDAREA Şl NEGĂSIREA ACTELOR CONTABILE. CONSECINŢE


Faptul că, deşi a depus toate diligentele, lichidatorul nu a reuşit să intre în posesia documentelor contabile şi nu a putut obţine de la administratorul statutar nici un fel de date privind situaţia patrimoniului debitorului conduce la concluzia că administratorul nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea şi a făcut să dispară documentele contabile prevăzute de art. 26, fiind astfel pasibil de răspunderea reglementată deart124alin. (1).

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 1299 din 2 septembrie 2003

Prin încheierea nr. 1179 din 26 martie 2003, pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Cluj în dosar nr. 9830/2001, s-a respins cererea creditorului S.C. Luminiş Impex S.R.L. Craiova pentru stabilirea răspunderii administratorului debitorului S.C. Marin Trans loanid S.R.L Cluj-Napoca, în temeiul prevederilor art. 124 al Legii nr. 64/1995.

Judecătorul-sindic a reţinut, în esenţă, că nu sunt dovedite, în sarcina administratorului debitorului, T.R.C., fapte de natura celor prevăzute de alin. (1) al art. 124.

împotriva încheierii a declarat recurs, în termenul legal, creditorul,.cerând modificarea încheierii în sensul admiterii cererii pentru aplicarea prevederilor art. 124 alin. (1) faţă de administratorul debitorului, întrucât acesta a săvârşit fapte de natura celor prevăzute în art. 124 alin. (1) cum sunt fictivă, distrugere de acte, etc.

Examinând recursul, curtea de apet constată că este

fondat.

Din rapoartele lichidatorului desemnat în procedură rezultă cu certitudine că lichidatorul nu a avut posibilitatea să intre în posesia documentelor contabile prevăzute de art. 26, cu toate că a depus toate diligenţele şi nu există nici un fel de date privind situaţia patrimonială a societăţii debitoare.

Aceste constatări repetate, efectuate de lichidator pe parcursul derulării procedurii, conduc la concluzia certă că administratorul societăţii nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea şi a făcut să dispară unele documente contabile prevăzute de art. 26. Această faptă constituie temei al răspunderii administratorului pentru pasivul societăţii debitoare rămas nerecuperat, conform dispoziţiilor art. 124 alin. (1) lit. d).

în consecinţă, recursul creditorului va fi admis în baza art. 304 pct.9 C.pr.civ. iar încheierea va fi modificată în parte în sensul că se va admite cererea creditorului pentru antrenarea răspunderii administratorului debitorului pentru acoperirea pasivului societăţii, menţinându-se celelalte dispoziţii ale încheierii. Dosarul va fi restituit judecătorului-sindic pentru stabilirea cuantumului pasivului care va fi suportat de administrator.

(Judecător Ion Turcu)