Acţiune în anularea hotărârii arbitrale. Lipsa concilierii directe prevăzute de art. 720^1 c.pr.civ. Consecinţe


Prevederile art. 7201 C.pr.civ. referitoare la obligativitatea efectuării procedurii concilierii directe sunt aplicabile deoarece potrivit art. 16 din Regulile de procedură arbitrală stabilite de Curtea de Arbitraj Comercial, în litigiile comerciale evaluabile în bani, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă anterior introducerii cererii, iar rezultatul concilierii va fi anexat acţiunii arbitrale.

în consecinţă, tribunalul arbitrai a pronunţat hotărârea cu încălcarea unor dispoziţii legale imperative, motiv de desfiinţare a hotărârii prevăzut de art. 364 lit. i) C.pr.civ.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 732 din 24 aprilie 2003

Prin hotărârea arbitrală nr. 1 din 11 februarie 2003, pronunţată în dosar nr. 6/2002 al Arbitrajului Comercial organizat

de Camera de Comerţ şi industrie a Judeţului Maramureş, s-a admis acţiunea formulată de reclamanta S.C. Nadiana S.R.L. Baia Mare împotriva pârâtei S.C. Proslot S.R.L. Baia Mare cu consecinţa obligării acesteia la plata sumei de 32.827.200 lei reprezentând preţ şi penalităţi de întârziere şi 1.627.215 lei cheltuieli arbitrale către reclamantă.

Pentru a pronunţa această soluţie Tribunalul Arbitrai a reţinut că între părţi s-a încheiat contractul nr. 173 din 25 ianuarie 2001 prin care reclamanta se obliga să execute în schimbul sumei de 240 USD documentaţia tehnică de protecţie a muncii, lucrare ce trebuia predată în termen de 60 de zile.

întrucât acest lucru nu s-a realizat la termen este justificată cererea de obligare la plata diferenţei de preţ şi a penalităţilor de întârziere.

Cât priveşte necesitatea îndeplinirii procedurii concilierii directe s-a reţinut că aceasta nu este obligatorie, textul art. 7201 C.pr.civ. nu are incidenţă în cauză şi de altfel demersurile reclamantei pentru a obţine contravaloarea prestaţiei efectuate au rămas fără rezultat.

împotriva acestei soluţii pârâta S.C. Proslot S.R.L. a formulat acţiune în anulare solicitând în principal desfiinţarea hotărârii arbitrale pentru motivul prevăzut de art. 3641 C.pr.civ, şi pe fondul cauzei respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

în principal se invocă faptul că Tribunalul Arbitrai a soluţionat litigiul cu încălcarea dispoziţiilor imperative prevăzute de art. 7201 C.pr.civ, şi respectiv art. 16 din regulile de procedură arbitrală stabilită de Curtea de Arbitraj Comercial, conform cărora în litigiile comerciale înainte de introducerea cererii de chemare în judecată este necesară parcurgerea procedurii prevăzute de art. 7201 C.pr.civ.

Deşi nu s-a urmat această procedură Tribunalul Arbitrai a ignorat excepţia invocată de pârâtă pronunţând pe cale de consecinţă o hotărâre cu încălcarea dispoziţiilor imperative ale legii.

Cât priveşte fondul cauzei soluţia este de asemenea greşită, în condiţiile în care reclamanta nu a făcut dovada pretenţiilor sale, la dosar neexistând nici o probă care să justifice soluţia pronunţată de Tribunalul Arbitrai.

Examinând acţiunea în anulare prin prisma motivelor invocate, a probelor administrate în cauză, art. 364 lit. i), 7201 C.pr.civ, art. 16 din Regulile de procedură arbitrale, Curtea constată că aceasta este întemeiată admiţând-o ca atare.

Astfel, este întemeiată critica formulată de pârâtă conform căreia Tribunalul Arbitrai a soluţionat acţiunea cu încălcarea unor dispoziţii legale imperative, motiv de desfiinţare a hotărârii prevăzut de art. 364 lit. i) C.pr.civ.

Prevederile art. 7201 C.pr.civ, referitoare ia obligativitatea efectuării procedurii concilierii directe sunt aplicabile speţei deoarece potrivit art. 16 din regulile de procedură arbitrale stabilite de Curtea de Arbitraj Comercial, în litigiile comerciale evaluabile în bani, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă anterior introducerii cererii de chemare în judecată, iar rezultatul concilierii va fi anexat acţiunii arbitrale.

în acest context, rezultă fără nici un dubiu că în cauză trebuiau respectate şi dispoziţiile legale anterior citate, însă Tribunalul Arbitrai a apreciat că art. 7201 C.pr.civ. nu este aplicabil litigiului, pronunţând pe cale de consecinţă o hotărâre cu încălcarea unor dispoziţii legale imperative, motiv de desfiinţare a hotărârii prevăzut de art. 364 lit. i) C.pr.civ.

Pentru aceste motiv soluţia ce se impune este cea prevăzută de art. 365, 366 C.pr.civ, în sensul admiterii acţiunii şi anulării hotărârii arbitrale, urmând a fixa termen de judecată pentru soluţionarea cauzei în fond la 22 mai 2003.

(Judecător Marioara Isailă)