Ţinerea contabilităţii în mod necorespunzător, precum şi înstrăinarea în interes propriu a două automobile din patrimoniul societăţii justifică atragerea răspunderii administratorului pentru pasivul societăţii, conform prevederilor art. 124 lit. a) şi d) din Legea nr. 64/1995.
Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 687 din 22 aprilie 2003)
Prin sentinţa civilă nr. 85 din 15 ianuarie 2003 pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Maramureş în dos. nr.
3972/2002, s-a admis cererea creditorului S.C. Contactoare S.A. Buzău, însuşită şi de alţi creditori, contra pârâtului T.M., administrator al debitorului S.C. Agroelit S.A. Baia Mare, în procedura de faliment în dosar nr. 729/1999 şi a fost obligat pârâtul să suporte din pasivul societăţii debitoare, cu averea proprie, plata creanţelor creditorilor menţionaţi în dispozitivul sentinţei, în temeiul prevederilor art. 124 din Legea nr. 64/1995.
împotriva acestei sentinţe a declarat recurs T.M., cerând modificarea ei în sensul respingerii cererilor creditorilor, motivând ca nu se consideră vinovat de falimentul societăţii, situaţie datorată blocajului financiar.
Din raportul lichidatorului judiciar desemnat în procedura de faliment a debitorului rezultă că administratorul nu a ţinut contabilitatea conform legii, motiv pentru care nu s-au putut identifica în cea mai mare parte documentele contabile din anii premergători falimentului, şi tot acesta a înstrăinat în interes propriu doua automobile din patrimoniul societăţii. Aceste fapte atrag răspunderea administratorului pârât pentru pasivul societăţii conform prevederilor art. 124 lit. a) şi d) din Legea nr. 64/1995, aşa cum a reţinut şi judecătorul sindic.
Pentru aceste considerente, recursul va fi respins ca nefondat în baza art.312 alin.(1) C.pr.civ. (Judecător Ion Turcu)