RĂSPUNDEREA MEMBRILOR ORGANELOR DE CONDUCERE. TEMEIUL. NEPLATA OBLIGAŢIILOR FISCALE


Pentru admiterea cererilor creditorilor şi obligarea administratorului debitorului la plată, în condiţiile prevăzute de art. 124 al Legii nr. 64/1995 judecătorul-sindic a avut în vedere doar nerespectarea obligaţiilor fiscale, privind plata creanţelor bugetare, de către debitorul în procedură.

Pentru admiterea cererilor creditorilor şi obligarea administratorului debitorului la plată, în condiţiile prevăzute de art. 124 al Legii nr. 64/1995 judecătorul-sindic a avut în vedere doar nerespectarea obligaţiilor fiscale, privind plata creanţelor bugetare, de către debitorul în procedură.

Acest temei de fapt nu se regăseşte în nici una dintre ipotezele prevăzute de art. 124 alin. (1) din Legea nr. 64/1995 şi nu poate conduce la admiterea cererii creditorilor.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 901 din 27 mai 2003

Prin sentinţa civilă nr. 627 din 10 martie 2003, pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Maramureş în dosarul nr. 5615/2002, în temeiul dispoziţiilor art. 124 al legii nr. 64/1995 s-a admis cererea creditorului Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Baia Mare, însuşită şi de alţi creditori şi a fost obligată pârâta S.D.M. în calitate de administrator al debitorului S.C. Onţiu Trading S.R.L. Baia Mare să suporte din propriul patrimoniu plăţile creanţelor faţă de creditori, în sumele menţionate în dispozitiv.

Judecătorul-sindic a reţinut în esenţă că din averea

debitorului nu se pot acoperi creanţele datorită absenţei activelor şi pe de altă parte din procesele verbale de control financiar rezultă că administratorul debitorului a încălcat actele normative din domeniul fiscal, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 124 al Legii nr. 64/1995 pentru stabilirea răspunderii acestuia.

împotriva sentinţei adeclarat recurs administratorul, cerând respingerea acţiunii creditorului şi înlăturarea obligării sale la plata creanţelor.

în motivarea recursului se arată că temeiul de fapt, constând în nerespectarea obligaţiilor fiscale de către societatea comercială debitor în procedură nu se încadrează în dispoziţiile art. 124 alin. (1) din Legea nr. 64/1995.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este fondat, sentinţa fiind nelegală, motiv de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C.pr.civ.

Acest temei de fapt nu se regăseşte în nici una dintre ipotezele prevăzute de art. 124 alin. (1) al Legii nr. 64/1995 şi nu putea conduce la admiterea cererii creditorilor.

Pe de altă parte, rapoartele lichidatorului depuse ia dosar nu învederează săvârşirea vreunei fapte dintre cele prevăzute de articolul citat. Nici creditorii nu au depus la dosar alte dovezi privind săvârşirea de către administrator a uneia sau mai multor fapte care atrag răspunderea potrivit art. 124 alin.(1) din Legea nr. 64/1995.

în aceste condiţii, curtea va pronunţa admiterea recursului în temeiul art. 304 pct. 9 şi art. 312 alin. (2) şi (3) şi va modifica sentinţa în sensul respingerii cererii creditorilor.

(Judecător Ion Turcu)