Prin decizia civilă nr. 140/R/2000, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul declarat de către societatea creditoare şi de lichidator, împotriva deciziei civile nr. 4/2000, pronunţată de Tribunalul Vrancea.
Au fost casate atât decizia atacată, cât şi sentinţa civilă nr. 232/1999 a Judecătoriei Panciu şi, în rejudecare, a fost respinsă, ca nefondată, contestaţia la formulată de către debitorii urmăriţi.
S-a reţinut că, deşi debitul nu era stins, în mod eronat instanţele au dispus anularea formelor de executare silită, contrar prevederilor art. 1800 din Codul civil, în conformitate cu care ipotecile se sting doar prin stingerea obligaţiei principale.
în raport cu împrejurarea că, potrivit art. 1042 Cod civil, creditorii unei obligaţii solidare se pot îndrepta împotriva oricăruia dintre debitori, având opţiunea asupra modalităţii de executare, instanţele au considerat greşit că recurenta poate valorifica bunurile mobile ale intimaţilor, pentru care există contract de garanţie mobiliară, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 1718 din Codul civil, care prevede în mod expres că oricine este obligat personal este ţinut a îndeplini îndatoririle sale cu toate bunurile mobile şi imobile, proprietate sa, prezente şi viitoare (decizia civilă nr. 140/R/2000 a Curţii de Apel Galaţi).