Competenţă. învestire cu formulă executorie


Tribunalul Constanţa a respins cererea privind investirea cu formulă a deciziei civile nr.43/2001 a Curţii de Apel Constanţa, motivând că formula executorie, prevăzută de art.269 alin. 1 Cod procedură civilă, se aplică pe hotărârea instanţei care a soluţionat fondul cauzei, şi nu pe decizia pronunţată în calea de atac.

Curtea de Apel Constanţa a admis recursul, reţinând următoarele:

Articolul 374 alin.l Cod procedură civilă prevede că nici o hotărâre judecătorească nu se va putea executa dacă nu este învestită cu formula executorie prevăzută de art. 269 alin.1.

Alin. 2 al aceluiaşi articol arată că investirea cu formulă executorie se face de către prima instanţă.
în speţă, prima instanţă care a soluţionat litigiul pe fond a fost Tribunalul Constanţa, dar în recurs, la Curtea de Apel Constanţa, C.F. a formulat cerere de intervenţie în contradictoriu cu reclamanţii recurenţi M.N. şi L.N.

Curtea de Apel Constanţa, prin decizia civilă nr. 43/CA/2001, a respins ca nefondat recursul declarat de M.N. şi L.N., pe care i-a obligat la 6 milioane lei către intervenientul C.F.

Prin urmare, decizia Curţii de Apel Constanţa reprezintă titlu executoriu, conform art. 372 Cod procedură civilă, iar investirea cu formulă executorie reprezintă un atribut exclusiv al primei instanţe, respectiv Tribunalul Constanţa, potrivit art. 374 alin. 2 din acelaşi Cod.

Faţă de considerentele expuse, în baza art. 312 alin. 1 şi 2 Cod procedură civilă, a fost admis recursul declarat de CF şi s-a modificat în tot încheierea din 21.11.2001, pronunţată de Tribunalul Constanţa (decizia civilă nr. 97/CA/2001 a Curţii de Apel Constanţa).