Comiterea unei infracţiuni în termenul de încercare stabilit în urma condamnării pentru infracţiunea de abandon de familie, prevăzută de art. 305 lit. c Cod penal. Aplicarea dispoziţiilor art. 305 al. 5 Cod penal.Infracţiuni


În materia abandonului de familie suspendarea condiţionată are un caracter excepţional, aspect care rezultă din condiţiile în care aceasta poate fi revocată.

Dispoziţiile art.305 alin.5 Cod penal sunt clare şi deci nesusceptibile de interpretare stipulând expres că revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în termenul de încercare condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Dispoziţiile art.305 alin.5 Cod penal sunt clare şi deci nesusceptibile de interpretare stipulând expres că revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în termenul de încercare condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Secţia penală – Decizia penală nr. 627/20 octombrie 2009

Prin sentinţa penală nr.29/2009 Judecătoria Petroşani a condamnat pe inculpatul O.V.C. la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.87 al.1 din O.U.G. 195/2002 republicată cu aplic. art. 37 lit.a Cod penal.

În baza art. 83 cod penal a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.682/20.06.2005 a Judecătoriei Petroşani, rămasă definitivă prin neapelare şi a dispus ca această pedeapsă să fie executată de inculpat alături de pedeapsa aplicată în prezenta cauză , astfel că în final inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 2ani şi 6luni închisoare.

A interzis inculpatului drepturile civile prev. de art.64 lit.a teza a II-a şi lit.b Cod penal în condiţiile şi pe durata prev. de art.71 Cod penal.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut căla data de 06.03.2008 inculpatul O.V.C. a consumat băuturi alcoolice, după care s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia 1310, pe care l-a condus pe drumurile publice din Aninoasa , fiind depistat de organele de poliţie şi condus la spital pentru recoltarea probelor biologice.

Din buletinul de analiză toxicologică a alcoolemiei nr.476/17.03.2008 a Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara a rezultat că inculpatul avea o alcoolemie de 2,05 g/l alcool pur în sânge, instanţa concluzionând că fapta acestuia întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 87 al. 1 din rep. cu apl. art. 37 lit. a Cod penal.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel, în termen, inculpatul O.V.C., iar prin decizia penală nr.109/A/2009 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosar penal nr.4691/278/2008 calea de atac a fost respinsă ca nefondată.

Criticile aduse sentinţei atacate, prin motivele de apel invocate, au fost apreciate ca neîntemeiate.

Textul art.81 şi 83 Cod penal, referitoare la condiţiile de aplicare a suspendării condiţionate şi de revocare a acestui beneficiu, conţine norme de principiu, în timp ce dispoziţiile art.305 al.4 şi 5 Cod penal conţin norme de excepţie, aplicabile numai în cazul săvârşirii infracţiunii de abandon de familie, derogatorii de la cele anterior menţionate.

Alineatul 4 al art.305 Cod penal permite suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată pentru infracţiunea de abandon de familie, chiar dacă nu sunt îndeplinite exigenţele art.81 Cod penal.

În speţă, prin sentinţa penală nr.682/20.06.2005 a Judecătoriei Petroşani, definitivă prin neapelare, inculpatul O.V.C. a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an, pentru comiterea infracţiunii de abandon de familie, prev. şi ped. de art.305 al.1 lit.c) Cod penal, dispunându-se – în temeiul art.81, 82 Cod penal – suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani.

S-a constatat aşadar, că prin sentinţa penală sus-menţionată, suspendarea executării pedepsei aplicate s-a dispus în temeiul art.81, 82 Cod penal, iar inculpatului i-au fost învederate dispoziţiile art.83 Cod penal, referitoare la împrejurările care atrag revocarea beneficiului suspendării condiţionate, astfel că instanţa de fond, atunci când a analizat tratamentul sancţionator al inculpatului, ca urmare a săvârşirii faptei incriminată de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002, republicată, a fost obligată să ţină cont de statutul de recidivist al acestuia şi să facă aplicarea dispoziţiilor art.83 Cod penal.

Împotriva deciziei a declarat recurs inculpatul O.V.C., solicitând reducerea pedepsei, înlăturarea dispoziţiilor de revocare a suspendării condiţionate şi constatarea faptului că există dubiu în ceea ce priveşte vinovăţia deoarece nu s-a stabilit cu certitudine gradul de alcoolemie pe care îl prezenta la oprirea în trafic.

Recursul a fost considerat fondat, sub aspectul greşitei aplicări a disp. art. 305 al. 5 Cod penal, cu consecinţe directe asupra cuantumului pedepsei aplicate inculpatului.

Astfel, atât instanţa de fond, cât şi cea din apel au considerat că dispoziţiile art.305 alin.5 Cod procedură penală sunt aplicabile numai atunci când pedeapsa aplicată anterior inculpatului a fost suspendată condiţionat urmare a aplicării dispoziţiilor art.305 alin.4 Cod procedură penală.

Această interpretare a fost considerată greşită şi a fost înlăturată de instanţa de recurs.

Sub un prim aspect, dispoziţiile art.305 alin.5 Cod procedură penală nu fac nici o distincţie în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor art.81 Cod penal sau art.305 alin.4 Cod penal, situaţie în care nici instanţele nu au posibilitatea să o facă.

Sub un al doilea aspect, modalitatea de interpretare a instanţelor de fond este deficitară şi din motivul că ar crea o situaţie mai grea unei persoane căreia îi sunt în mod obiectiv aplicabile dispoziţiile art.81 Cod penal, faţă de o persoană care are o situaţie juridică mai grea, în sensul că doar pe baza dispoziţiilor speciale prev. de art.305 al.4 Cod penal poate beneficia de suspendarea condiţionată a executării pedepsei conform art81 Cod penal.

Astfel, cel care ar beneficia de dispoziţiile art.81 Cod penal doar ca urmare a aplicării art.305 alin.4 Cod penal ar beneficia în continuare şi de art.305 alin.5 Cod penal, iar cel căruia i se poate aplica art.81 Cod penal, fără să fie necesară aplicarea şi a art.305 alin.4 Cod penal nu ar putea beneficia de dispoziţiile art.305 al.5 Cod penal.

Această situaţie discriminatorie nu poate fi acceptată de instanţă, cu atât mai mult cu cât nu este prevăzută de lege.

În materia abandonului de familie suspendarea condiţionată are un caracter excepţional, care rezultă din condiţiile în care poate fi revocată.

Având în vedere cele arătate mai sus instanţa a înlăturat revocarea suspendării condiţionate, fiind însă în continuare aplicabile dispoziţiile privind recidiva postcondamnatorie prev. de art.37 lit.a Cod penal.