Contract de asociere în participaţiune. Elemente constitutive. Interpretare


Convenţia prin care reclamanta a pus la dispoziţia pârâtei un spaţiu comercial în vederea deschiderii unei discoteci, primind în schimb o cotă de 20% din profitul lunar net realizat de aceasta din urmă, constituie un contract de asociere în participaţiune, reglementat de dispoziţiile art. 251 şi următoarele Cod comercial.

Părţile au mai convenit în art. 7 şi 8 din contract şi actul adiţional că, în cazul în care reclamanta cumpără spaţiul de la proprietar, pârâta preia spaţiul în chirie, iar contractul de asociere se reziliază de drept. Reclamanta a cumpărat spaţiul la 25 mai 2000, însă pârâta a refuzat să încheie cu aceasta contract de închiriere şi nici nu şi-a îndeplinit celelalte obligaţii asumate prin contract.

Cum prima instanţă a apreciat greşit clauzele contractuale, Curtea de Apel Suceava, prin decizia nr. 244 din 28 septembrie 2001, a admis recursul, a modificat sentinţa nr. 458 din 7 iunie 2001 a Tribunalul Suceava şi a constatat reziliat de drept contractul de asociere în participaţiune încheiat la 29 iunie 1997.

Acest contract de asociere în participaţiune a determinat şi alte două litigii între părţi având ca obiect evacuare şi plata lucrărilor (decizia nr. 244 din 28.09.2001, pronunţată de Curtea de Apel Suceava).

5 Contract de asociere în participaţiune

Prin decizia civilă nr. 308 din 22.09.1999, Curtea de Apel Iaşi a admis apelul declarat de pârâtă, schimbând în tot sentinţa instanţei de fond, în sensul respingerii acţiunii formulate de reclamantă.

în motivarea soluţiei, s-au arătat următoarele:

Natura contractului perfectat între părţi a fost de asociere în participaţiune. Acesta este supus reglementărilor prevăzute de art. 251 şi următoarele Cod comercial, drepturile şi obligaţiunile părţilor fiind expres prevăzute în contractul nr. 820/