Contestaţie la executare. Modificarea pe această cale a titlului executoriu


Prin decizia civilă nr. 221/R/1999 a Curţii de Apel Galaţi, a fost admis recursul, s-au casat decizia civilă nr. 328 din 29.04.1999 a Tribunalului Brăila şi sentinţa civilă nr. 7541 din 25.11.1998 a Judecătoriei Brăila, iar în fond a fost respinsă contestaţia la executare.

Judecătoria Brăila a admis contestaţia la formulată în cauză şi a dispus anularea titlului executoriu, cu consecinţa obligării pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

în motivarea soluţiei, s-a reţinut că virarea contribuţiei pentru pensiile în agricultură nu se justifică, deoarece se folosesc !a fabricarea băuturilor răcoritoare numai produse sintetice ca zaharină, acid citric, şi nu produse agricole, cum rezultă din facturile de însoţire a mărfii, pe care contestatoarea le-a depus la dosar.

Tribunalul Brăila a respins apelul ca nefondat, reţinând că, în speţă, băuturile răcoritoare sunt produse numai din materii prime sintetice.

Instanţa de recurs a reţinut că motivarea primelor două instanţe este defectuoasă, iar, în cauză, executarea se făcea legal în baza titlului executoriu nr. 6/1998 emis de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Prin contestaţia formulată se urmărea, evident, modificarea titlului executoriu, situaţie inadmisibilă, în sensul prevederilor art. 399 şi 400 Cod procedură civilă, chiar dacă titlul nu este o hotărâre judecătorească intrată sub autoritatea lucrului judecat.

Regulile prevăzute în cuprinsul art. 400 Cod procedură civilă dau posibilitatea părţilor sau persoanelor interesate ca, pe calea contestaţiei la executare, să se lămurească înţelesul, întinderea şi aplicarea dispozitivului hotărârii ce se execută, iar toate celelalte incidente sau contestaţii care s-ar ridica asupra urmăririi însăşi se vor îndrepta la instanţa de executare.

Rezultă din menţionatele prevederi legale că motivele care se invocă într-o contestaţie la executare nu se pot referi la chestiuni de fond, care să repună în discuţie un titlu executoriu, chiar dacă acesta nu este constituit printr-o hotărâre judecătorească.

In cadrul contestaţiei la executare se poate ataca orice act şi orice aspect al procedurii de executare, cerându-se chiar anularea întregii executării.

Deci, se pot invoca aspecte legate de prescripţia dreptului de a cere executarea silită sau perimarea unor acte de renunţare, vicii de formă ale titlului executoriu sau alte motive de nulitate a executării silite.

Aceste aspecte nu au fost avute în vedere de instanţele care au soluţionat cauza în fond şi în apel (decizia civilă nr. 221/R/1999 a Curţii de Apel Galaţi).

Notă: Secţiunea a VI-a a Codului de procedură civilă, privind contestaţia la executare, a fost modificată prin O.U.G nr. 138/2000.