Dividende. Venituri publice. Daune moratorii decurgând din achitarea cu întârziere a dividendelor. Taxă de timbru. Timbru judiciar


Prin decizia nr. 318/2001, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul declarat împotriva deciziei civile nr. 68/2001, pronunţată de Tribunalul Galaţi, a casat decizia menţionată şi sentinţa civilă nr. 2244/2000 a Judecătoriei Tecuci şi a dispus trimiterea cauzei Tribunalului Galaţi, în vederea rejudecării.

în motivarea soluţiei, s-a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 9 din O.U.G. nr. 88/1997, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 99/1999, veniturile încasate de către instituţiile publice din vânzările acţiunilor emise de societăţile comerciale şi din dividende se varsă la bugetul de stat.

în speţă, daunele moratorii decurg din achitarea cu întârziere a dividendelor aferente exerciţiului financiar, deci din obligaţia principală, iar daunele, fiind vărsate la bugetul de stat alături de dividende, constituie public.

Obiectul cererii reclamantei fiind socotit a privi venituri publice, în speţă nu se aplică timbru judiciar, faţă de dispoziţiile art. 1 alin. 2 din O.G. nr. 32/1995 modificată, potrivit cărora timbru judiciar nu se aplică în cazurile în care nu se percepe taxa de timbru (decizia nr. 318/2001, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi).