Lipsa clauzei penale. Conţinutul facturii. Penalităţi nedatorate. Desfiinţarea în parte a hotărârii


Prin decizia civilă nr. 81 din 26.01.2000 a Tribunalului Brăila, s-a admis apelul declarat împotriva sentinţei civile nr. 7227 din 19.10.1999, pronunţată de Judecătoria Brăila, s-a schimbat în parte sentinţa şi a fost obligată pârâta la plata sumei de 665.934 lei, fiind respinsă cererea privind plata penalităţilor.

S-a reţinut că pârâta a achitat reclamantei o parte din preţul datorat, atât înainte, cât şi după data promovării acţiunii, rămânând de plată numai suma de 665.934 lei.

Cu privire la penalităţi, s-a constatat că acestea nu sunt datorate, deoarece nu există o clauză penală între părţi, iar menţiunea făcută pe factură, în sensul că se vor plăti penalităţi de întârziere de 0,25% pentru fiecare zi de întârziere în plata preţului, nu constituie o atare clauză, întrucât lipseşte acordul de voinţă al ambelor părţi, beneficiarul neexprimându-şi consimţământul faţă de această ofertă de contract.

Factura este un instrument de plată şi acceptarea sa la plată de către beneficiar dovedeşte că acesta datorează plata sumei facturate, nu şi acordul cu privire la celelalte menţiuni care nu sunt obligatorii în factură (decizia civilă nr. 81 din 26.01.2000 a Tribunalului Brăila).