Competenţă materială. Conflict de competenţă. Concurs de infracţiuni


Condamnatul GS, deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, a solicitat Judecătoriei Medgidia contopirea pedepselor aplicate prin sentinţele penale nr. 311/2001 şi nr. 677/1999 ale Judecătoriei Constanţa, şi respectiv prin sentinţa penală nr. 56/2001 a Tribunalului Constanţa.

Instanţa amintită şi-a declinat competenţa materială în favoarea Tribunalului Constanţa, cu motivarea că GS se află în executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 56/2001 a acestei instanţe. La rândul său, Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în favoarea Judecătoriei Medgidia, deoarece ultima hotărâre de condamnare este a Judecătoriei Constanţa, corespunzătoare ca instanţă de executare, cu instanţa care a fost sesizată pentru rezolvarea cererii.

Curtea de Apel Constanţa, prin sentinţa penală nr. 15/2001, rezolvând conflictul negativ de competenţă dintre cele două instanţe, a hotărât că Judecătoria Medgidia este competentă să soluţioneze cererea formulată de GS, deoarece ultima dintre cele trei hotărâri prin care a fost condamnat petentul este a Judecătoriei Constanţa.

în conformitate cu art. 449 alin. 2 Cod procedură penală, instanţa competentă să dispună asupra modificării pedepsei în situaţia concursului de infracţiuni, este instanţa de a ultimei hotărâri, iar în cazul în care cel condamnat se află în stare de deţinere, instanţa corespunzătoare celei de executare, în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere. în speţă, corespunzătoare instanţei de executare a ultimei hotărâri de condamnare, pronunţată de Judecătoria Constanţa, este Judecătoria Medgidia, în a cărei rază teritorială se află Penitenciarul Poarta Albă, unde este încarcerat condamnatul.

Sentinţa penală nr.15/2001 a Curţii de Apel Constanţa