Opoziţie la hotărârea asociaţilor privind modificarea actului constitutiv


Prin decizia civilă nr. 14/R/2000, a Curţii de Apel Galaţi, s-a admis recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. 613 din 15.09.1999, pronunţată de Tribunalul Brăila, a fost casată sentinţa atacată şi, în fond, a fost respinsă acţiunea, ca neîntemeiată.

în motivare, s-a reţinut că instanţa de fond a nesocotit dispoziţiile art. 61 din Legea nr. 31/1990 şi art. 181 din aceeaşi lege şi a analizat cauza pe fond, deşi opozantul nu avea calitatea de a formula o astfel de cerere.

Prin hotărârea asociaţilor, în sensul acestei legi, se înţelege şi hotărârea organelor statutare ale societăţii, iar termenul de asociaţi îi include şi pe acţionari, în afară de cazul în care din contract rezultă altfel.

Or, în conformitate cu dispoziţiile art. 61 din Legea nr. 31/1990, hotărârile asociaţilor privitoare la modificarea actului constitutiv pot fi atacate cu opoziţie de către creditorii sociali şi de către alte persoane prejudiciate prin aceste hotărâri.

Opozantul nu îndeplinea condiţiile art. 61 din Legea nr. 31/1990, ceea ce impunea respingerea cererilor formulate.

Instanţa de fond a anulat în mod greşit hotărârile adunării generale din 8.07.1999, care puteau fi atacate în justiţie, în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, de oricare dintre acţionarii care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat contra şi au cerut consemnarea în procesul-verbal de şedinţă (decizia civilă nr. 14/R/2000 a Curţii de Apşl Galaţi).