Competenta teritoriala. Competenta în caz de schimbare a calitatii inculpatului. Conflictul de competenta Competenţă teritorială


Conflictul de competenta

– art.40 alin.1 Cod procedura penala

Potrivit art. 40. – (1) C.pr.pen. când competenta instantei este determinata de calitatea inculpatului, instanta ramâne competenta sa judece chiar daca inculpatul, dupa savârsirea infractiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când:

Potrivit art. 40. – (1) C.pr.pen. când competenta instantei este determinata de calitatea inculpatului, instanta ramâne competenta sa judece chiar daca inculpatul, dupa savârsirea infractiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când:

a) fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului;

b) s-a dat o hotarâre în prima instanta.

CURTEA DE APEL BUCURESTI – SECTIA I-A PENALA, SENTINTA PENALA NR.143./18.05.2010)

Prin cererea înregistrata pe rolul Tribunalului Giurgiu sub nr. 1392/122/2009 petent C. C. a formulat în temeiul art. 2781 C.pr.pen. plângere împotriva rezolutiei din 20.08.2009 emisa de Parchetul de pe lânga Tribunalul Giurgiu, pe care o considera nelegala si netemeinica.

În motivarea plângerii petentul arata ca a solicitat tragerea la raspundere penala a agentului de politie T. V. de la postul de politie Rasuceni, jud. Giurgiu pentru savârsirea faptelor de distrugere a unui dosar penal, fals, abuz în serviciu si favorizarea infractorului.

Prin sentinta penala nr. 478 din 12.11.2009 pronuntata de Tribunalul Giurgiu în acest dosar, s-a admis exceptia de necompetenta materiala a Tribunalului Giurgiu ridicata de Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Tribunalul Giurgiu si s-a declinat competenta de solutionare a plângerii în favoarea Judecatoriei Giurgiu.

La Judecatoria Giurgiu cauza a fost înregistrata sub nr. unic 1392/122/2009, iar la termenul de judecata din data de 16.03.2010 Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Judecatoria Giurgiu a invocat exceptia necompetentei materiale a Judecatoriei Giurgiu si a solicitat declinarea solutionarii cauzei la Tribunalul Giurgiu având in vedere calitatea partii intimate T. V. – de ofiter de Politie Judiciara, exceptie ce a fost întemeiata pe dispozitiile art. 27 alin. 1 lit. f C.pr.pen., art. 2781 alin. 1 C.pr.pen. si art. 40 C.pr.pen.

Prin sentinta penala nr. 348/16.03.2010, Judecatoria Giurgiu a admis exceptia si si-a declinat competenta în favoarea Tribunalului Giurgiu.

Asupra conflictului de competenta.

Curtea retine ca intimatul intimatul T. V. are calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare, conform Dispozitiei Inspectorului General al Politiei Române, numarul 4140 din 11.04.2005, avizului Procurorului General al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie nr. 1030/C/2005, astfel cum rezulta din adresa aflata la fila 17 din dosarul de urmarire penala.

Potrivit dispozitiilor art. 27. alin. 1 din: Legea nr. 218/2002 – privind organizarea si functionarea Politiei Române – modificat prin Art. IV. din Legea 281/2003 Ministrul de interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie desemneaza politisti care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare … (3) Infractiunile savârsite de politistii care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare se judeca în prima instanta de catre: a) tribunal, în cazul politistilor prevazuti în art. 14 alin. (2) pct. II din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului;…

Iar potrivit art. 14. – (1) din Legea nr. 360/2002. privind Statutul politistului Politistii se încadreaza în doua categorii, definite în raport cu nivelul studiilor necesare, dupa cum urmeaza: … II. Corpul agentilor de politie: a) agent-sef principal de politie; b) agent-sef de politie; c) agent-sef adjunct de politie; d) agent principal de politie; e) agent de politie.

c) fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului;

d) s-a dat o hotarâre în prima instanta.

Potrivit art. 27 alin. 1 lit. f C.pr.pen. – Tribunalul: judeca în prima instanta infractiunile date prin lege in competenta sa.

Iar potrivit art. 2781. – (1)… Dupa respingerea plângerii facute conform art. 275-278 împotriva rezolutiei de neîncepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de încetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza în prima instanta. Plângerea poate fi facuta si împotriva dispozitiei de netrimitere în judecata cuprinse în rechizitoriu.

În considerarea acestor texte imperative de lege ce statueaza in mod expres asupra competentei Tribunalului de a solutiona in prima instanta infractiunile savârsite de agentii de politie judiciara, având in vedere faptul ca intimatul T. V. avea aceasta calitate la data savârsirii faptei.