Competenţă teritorială. Liberare condiţionată. Conflict negativ de competenţă


Potrivit art. 450 din Codul de procedură penală, asupra cererii de liberare condiţionată se pronunţă judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere în care se găseşte condamnatul în momentul introducerii cererii.

Nu are nici o relevanţă faptul că, ulterior, condamnatul a fost transferat în alt penitenciar, deoarece competenţa se stabileşte în raport de momentul în care a fost formulată cererea.

(Sentinţa nr. 62 din 14 octombrie 2003 – Secţia a ll-a penală)

Prin cererea înregistrată sub nr. 406/2003 la Judecătoria Slobozia, condamnatul S.G. a solicitat să fie liberat condiţionat din pedeapsa de 6 ani închisoare în a cărei se află.

Condamnatul a precizat că se află în detenţie la Penitenciarul Slobozia.

Judecătoria Slobozia, prin Sentinţa penală nr. 963 din 16.06.2003, a declinat competenţa soluţionării cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, cu motivarea că petiţionarul condamnat a fost transferat la Penitenciarul Bucureşti.
Prin Sentinţa penală nr. 2101/2003, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi-a declinat, la rândul său, competenţa în favoarea Judecătoriei Slobozia şi a constatat conflictul negativ de competenţă, trimiţând cauza spre soluţionarea acestui conflict la Curtea de Apel Bucureşti.

Soluţionând conflictul negativ de competenţă, Curtea, în baza art. 43 din Codul de procedură penală, a constatat că este competentă să soluţioneze cererea Judecătoria Slobozia.

Potrivit art. 450 din Codul de procedură penală, asupra cererii de liberare condiţionată se pronunţă judecătoria în a cărei rază teritorială se află locul de detenţie.

La data când a formulat cererea, condamnatul era deţinut la Penitenciarul Slobozia, deci în raza teritorială a Judecătoriei Slobozia.

Nu are nici o relevanţă faptul că, ulterior, condamnatul a fost transferat la alt penitenciar, deoarece competenţa se stabileşte în raport de momentul în care a fost formulată cererea de liberare condiţionată.