Prin decizia civilă nr. 172/R/2000, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul formulat de către creditoare şi a casat sentinţa civilă nr. 1696 din 7.03.2000, pronunţată de Tribunalul Galaţi.
Instanţa de control judiciar a reţinut că, în privinţa raportului juridic obligaţional, tribunalul a dat o greşită apreciere relaţiilor dintre părţi, aşa încât nu a stabilit corect raporturile juridice dintre acestea.
Astfel, legiuitorul nu a limitat obiectul creanţelor doar la sume de bani, aşa încât concluzia instanţei de fond potrivit căreia creanţa trebuie să constituie o sumă de bani este greşită.
Textul reţine că procedura falimentului este aplicabilă în privinţa debitorului care nu mai poate face faţă datoriilor sale exigibile cu sumele de bani disponibile.
Nu au fost avute în vedere, însă, numai datoriile în bani, ci şi acele datorii care pot fi convertite într-o sumă de bani şi care au un caracter patrimonial.
în cauză, chiar dacă certificatele de proprietate conferă şi alte drepturi titularilor, în ultimă analiză ele au o valoare patrimonială, care poate fi reprezentată în bani, aşa încât pot fi urmărite, negociate şi chiar gajate (decizia civilă nr. 172/R/2000 a Curţii de Apel Galaţi).