Prin decizia civilă nr. 339/R/2001, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul declarat împotriva încheierii din 9.03.2001, pronunţată de Tribunalul Galaţi, pe care a casat-o cu trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe.
S-a reţinut că, în speţă, au fost nesocotite dispoziţiile art. 121 din Legea nr.64/1995, republicată.
Astfel, potrivit textului menţionat, judecătorul sindic avea obligaţia să notifice părţilor din proces închiderea procedurii, dându-le astfel posibilitatea ca, în termen de 10 zile de la primirea notificării, cei interesaţi să poată formula obiecţiuni. Soluţionarea acestora se face prin sentinţă, într-o şedinţă ţinută în termen de cel mult 30 de zile de la emiterea notificării.
în cauză au fost încălcate şi dispoziţiile art. 122 din aceeaşi lege, privind descărcarea de orice îndatoriri sau responsabilităţi a persoanelor implicate în procedură.
în cazul procedurii falimentului, judecătorul sindic va da o încheiere de închidere a procedurii, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: judecătorul sindic a aprobat raportul final, toate bunurile sau fondurile din averea debitorului au fost distribuite şi fondurile nereclamate au fost depuse la bancă, la cererea lichidatorului.
Această menţiune imperativă trebuie comunicată în scris debitorului, creditorilor şi camerei de comerţ şi industrie teritorială.
în afară de situaţiile în care procedura declanşată în baza Legii nr. 64/1995 se finalizează printr-o lichidare, conform art. 117, închiderea procedurii se mai poate realiza în orice stadiu printr-o încheiere a judecătorului sindic, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 118 (decizia civilă nr. 339/R/2001, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi).