Procedura reglementată de Legea nr. 64/1995. Retribuţia lichidatorului. Fondul din care este suportată.


Prin decizia civilă nr. 103/R/2000 a Curţii de Apel Galaţi a fost admis recursul declarat de creditoare împotriva încheierii din Camera de Consiliu pronunţată la data de 7.01.2000 de Tribunalul Galaţi.

A fost casată încheierea atacată, pronunţată de judecătorul sindic, în parte, în sensul că retribuţia lichidatorului se suportă din fondul special constituit de Registrul Camerei de Comerţ şi a fost menţinută obligaţia de plată pentru creditori.

S-a reţinut că, în conformitate cu prevederile art. 4(1) din Legea nr. 64/1995 şi art. XI din Legea nr. 99/1999, toate cheltuielile aferente procedurii instituite prin menţionatul act normativ se suportă din averea debitorului.

în aplicarea textului, judecătorul sindic a obligat-o pe intimata debitoare să suporte remuneraţia lunară, de 2 milioane lei, stabilită pentru lichidator.

în mod eronat, însă, s-a dispus ca remuneraţia respectivă să fie suportată în subsidiar de către creditor.

în ipoteza în care debitorul nu are disponibilităţi în cont, poate fi utilizat fondul de lichidare, constituit din taxele plătite de persoanele fizice sau juridice Registrului Comerţului pentru serviciile prestate.

Faţă de modalitatea de plată stabilită în mod expres de prevederile legale, în mod nejustificat s-a considerat că retribuţia lichidatorului s-ar datora de creditor, deşi din actele dosarului nu rezultă că acesta s-ar fi oferit să acopere cheltuielile administrative, ipoteză prevăzută de art. 118 din Legea nr. 64/1995 (decizia civilă nr. 103/R/2000 a Curţii de Apel Galaţi).