Prin sentinţa penală nr. 684 din 10.07.2001, Judecătoria Rădăuţi a condamnat pe 10 inculpaţi pentru infracţiunea de furt calificat în formă continuată, reţinând că, organizaţi în grupuri de câte 3-4, au sustras bunuri de la 20 de părţi vătămate, în realizarea aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale.
Inculpatul M.V., trimis în judecată pentru infracţiunea de tăinuire şi complicitate la infracţiunea continuată de furt calificat, a fost achitat în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 alin. 1 lit. d C. proc. pen.
Prin decizia penală nr. 816 din 3.12.2001, Tribunalul Suceava a admis apelul declarat de parchet şi 1-a condamnat pe inculpatul M. V. pentru o infracţiune de tăinuire prevăzută de art. 221 alin. 1 C. pen. şi pentru o complicitate la infracţiunea continuată de furt calificat, prevăzută de art. 26 raportat la art. 208 alin. 1 şi art. 209 alin. 1, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen.
Tribunalul a reţinut că, după prima sustragere, unul din cei 10 inculpaţi, vecin cu M.V., i-a vândut acestuia o parte din bunurile sustrase, respectiv unelte de tâmplărie, şi că M.V. i-a spus atunci că este dispus şi altă dată să cumpere asemenea unelte, ceea ce s-a întâmplat încă de trei ori.
Prima tranzacţie a fost calificată drept tăinuire, iar celelalte trei tranzacţii au fost încadrate în art. 26 raportat la art. 208 alin. 1 şi art. 209 alin. 1 lit. a, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen.
Prin decizia penală nr. 773 din 24.10.2002, Curtea de Apel Suceava a admis recursul inculpatului M.V. şi a casat parţial decizia tribunalului, în sensul că a schimbat încadrarea juridică a faptelor sale în patru infracţiuni de tăinuire, prevăzute de art. 221 C. pen., cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen.
Este adevărat că, potrivit C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: ), este complice şi acela care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta.
Dar, în acest caz, promisiunea trebuie să fie determinantă, să-1 facă pe să săvârşească fapta numai cunoscând că are sprijinul moral şi material al celui care ascunde sau valorifică bunurile sustrase (cum ar fi furtul la comandă).
Or, în speţă, inculpaţii au săvârşit 20 de sustrageri şi au furat bunuri diverse, în timp ce inculpatul M.V. a cumpărat numai de patru ori şi numai o parte din bunurile furate, respectiv unelte de tâmplărie.
Pe de altă parte, cumpărătorul a discutat doar cu unul din autorii furtului, acestea fiind săvârşite de un grup de 10 persoane. Toate aceste împrejurări demonstrează că autorii furturilor le săvârşeau oricum, promisiunea lui M.V. neavând un rol determinant, dovadă că ei au vândut celelalte bunuri altor persoane din comună, care nu au fost trimise în judecată.
C.A. Suceava, decizia penală nr. 773 din 24.10.2002