Condamnat care a mai executat o pedeapsă în străinătate. Cauză de reducere a pedepsei. Inadmisibilitate


C. pen., art. 88, art. 89 C. proc. pen., art. 461 lit. d)

Perioada executată de un condamnat în afara tării se scade

din durata pedepsei aplicate pentru aceeaşi infracţiune de instanţele române, în cazul infracţiunilor săvârşite în condiţiile art. 4, art. 5 sau art. 6 C. pen.

Dacă însă condamnatul a executat o pedeapsă în afara ţării pentru o infracţiune care nu se încadrează în dispoziţiile art. 4, 5 sau 6 C. pen., ci pentru o infracţiune de drept comun săvârşită pe teritoriul altui stat, aceasta nu se scade din durata pedepsei

aplicate de instanţele române pentru infracţiuni săvârşite în România.

Judecătoria Sectorului 1, sentinţa penală nr. 1689 din 10 noiembrie 2003, nepublicată1}

Prin sentinţa penală nr. 1689 din 10 noiembrie 2003 Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în baza art. 461 lit. d) C. proc. pen. a respins contestaţia la formulată de petenta G.I., ca neîntemeiată şi a obligat-o pe aceasta la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Instanţa a reţinut că petenta condamnată a executat în Germania o pedeapsă pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane pe teritoriul acestui stat, nefiind arestată în vederea extrădării către România – fapt ce rezultă din adresa Ministerului Justiţiei şi, de asemenea, din cea a Biroului Naţional Interpol, iar dispoziţiile art. 89 C. pen. au în vedere deducerea perioadei reţinerii şi arestării preventive executate în afara teritoriului ţării, însă pentru aceeaşi infracţiune pentru care inculpata a fost condamnată de instanţele române.

Instanţa a constatat, aşadar, că nu sunt aplicabile în speţă aceste dispoziţii legale, petenta fiind condamnată în Germania pentru săvârşirea unei alte infracţiuni şi fiind arestată în executarea acestei pedepse.

De asemenea, nu sunt incidente nici dispoziţiile Legii nr. 296/2001 privind extrădarea, care prevăd că perioada în care inculpatul este arestat provizoriu în vederea extrădării se scade din durata pedepsei de executat.

Faptul că petenta condamnată a suferit o condamnare pentru acelaşi gen de infracţiuni pentru care a fost condamnată în România şi pe teritoriul Germaniei (trafic de persoane) nu denotă decât perseverenţa infracţională în acelaşi gen de infracţiuni a petentei condamnate şi nu este de natură să determine deducerea perioadei executării pedepsei de 3 ani şi 3 luni aplicate de autorităţile germane din pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 1673 din 8 noiembrie 1999 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, definitivă prin cele două condamnări, fiind pronunţate pentru infracţiuni distincte.

” Definitivă prin decizia penală nr.304 din 25 februarie 2004 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală.

Notă: In prezent, Legea nr. 296/2001 a fost abrogată iar dispoziţiile privind extrădarea sunt reglementate de Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală1*, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 224/2006.