C. proc. pen., art. 453 alin. (1) lit. b) C. pen., art. 175 lit. c) şi d)
Când o condamnată are un copil mai mic de un an, executarea pedepsei poate fi amânată, respectiv întreruptă.
Dacă din datele cauzei rezultă că această măsură nu este în interesul unei mai bune ocrotiri a copilului, instanţa nu este obligată să dispună amânarea sau întreruperea executării pedepsei.
C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 1220 din 11 martie 2003, www.scj.ro
Prin sentinţa nr. 749 din 6 august 2002, Tribunalul Bucureşti, secţia a Il-a penală, a admis cererea condamnatei C.V. de întrerupere a executării pedepsei de 18 ani închisoare, aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută în art. 174 raportat la art. 175 lit. c) C. pen. şi, în baza art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., a dispus întreruperea executării pedepsei până la împlinirea, de către copil, a vârstei de un an.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut că, la 6 iulie 2002, condamnata a născut, în penitenciar, un copil; întrucât, prin hotărârea de condamnare i s-a aplicat pedeapsa complementară a inter
zicerii exerciţiului drepturilor prevăzute în art. 64 lit. a) şi b) C. pen., nu şi a drepturilor părinteşti, a considerat că art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. este aplicabil.
Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală, prin decizia nr. 716 din 8 noiembrie 2002, a respins apelul procurorului.
Recursul declarat de procuror este fondat.
Potrivit art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an.
Din verificarea lucrărilor cauzei se constată că, prin sentinţa penală nr. 38 din 7 martie 2002 a Tribunalului Teleorman, în baza art. 174 raportat la art. 175 lit. c) şi d) C. pen., inculpata a fost condamnată la 18 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, reţinându-se că, la 19 mai 2001, a născut, la domiciliul său, un fat de sex masculin, viabil, pe care, după 30 minute de la naştere, l-a lovit în cap, cauzându-i leziuni care au dus la deces.
Prevederile art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. trebuie interpretate în sensul ocrotirii copilului minor mai mic de un an, a dreptului acestuia de a fi crescut şi ocrotit de mama sa în primul an de viaţă.
In cauză însă, modalitatea în care a fost săvârşită fapta ce a constituit obiectul condamnării, victimă fiind copilul nou-născut al condamnatei, infirmă aprecierea că întreruperea executării pedepsei ar fi în interesul copilului născut ulterior, la 6 iulie 2002.
In raport cu aceste considerente, se conchide că întreruperea executării pedepsei nu ar avea ca scop ocrotirea dreptului copilului în vârstă de sub un an, de a fi îngrijit, crescut şi educat de mama sa, motiv pentru care recursul declarat de procuror a fost admis, iar cererea inculpatei respinsă.