Conducere pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere Circulaţie rutieră


SENTINŢA PENALĂ Nr. 97

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr.371/P/19.09.2011, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului V. D. G., pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără a poseda permis de conducere, prevăzută de art.86 al.1 din OUG 195/2002, republicată.

S-a reţinut în sarcina inculpatului că în ziua de 11.05.2011 a condus pe drum public, autoturismul marca VW Golf cu nr. de înmatriculare QQQ fără a fi titular al permisului de conducere.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele.

În ziua de 11.05.2011, în jurul orelor 18,00, organele de poliţie rutieră din cadrul I.P.J.Bacău au oprit în trafic, pe strada Nicolae Bălcescu din oraşul Buhuşi, pentru verificări, autoturismul marca VW Golf cu nr. de înmatriculare QQQ, condus de V. D.-G.. S-a constatat că susnumitul nu a putut prezenta documentul de conducere, întrucât nu era titular al unui asemenea document. Fiind verificat în baza naţională de date a M.A.I., s-a constatat că susnumitul nu figura cu permis de conducere. Întrucât, inculpatul nu era la prima abatere de acest fel, organele de poliţie au luat faţă de acesta măsura reţinerii pentru 24 ore, fiind propusă arestarea preventivă a inculpatului, solicitare respinsă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buhuşi. Inculpatul a urmat cursurile unei şcoli de şoferi şi a susţinut examenul pentru obţinerea carnetului de conducere la data de 06.06.2011, dobândind permis de conducere categoria B la data de 07.06.2011, ulterior comiterii infracţiunii.

În drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere prevăzută de art.86 al.1 din republicată.

La individualizarea judiciară a infracţiunii, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare a infracţiunii prevăzută de art. 72 Cod penal (gradul de pericol social al infracţiunii, împrejurările comiterii ei) dar şi persoana inculpatului care a avut o poziţie sinceră, este tânăr, fără ocupaţie şi a fost sancţionat cu amendă administrativă pentru săvârşirea aceleaşi infracţiuni.

Instanţa va face aplicarea art.3201 Cod pr.penală dar şi ale art.74 lit.a,c şi 76 lit.e Cod penal.

Faţă de circumstanţele reale şi cele personale ale inculpatului, instanţa apreciază că inculpatul poate fi reeducat prin aplicarea unei pedepse cu amendă penală.

Va atrage atenţia asupra dispoziţiilor art.63/1 Cod penal.

În temeiul art.88 al.2 Cod penal, va computa din pedeapsa de executat reţinerea de 24 de ore, pe data de 11.05.2011.

Urmează să dispună plata din fondurile Ministerului Justiţiei a onorarului pentru apărător oficiu la urmărirea penală.

Va constata că inculpatul a avut apărător ales la instanţă.

Văzând şi dispoziţiile art.191 Cod pr.penală;