Conducerea unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică sau o concentraţie ce depăşeşte limita legală. Mijloc tehnic certificat. Etilotestul


O.U.G. nr. 195/2002, art. 79 alin. (1)

Potrivit legislaţiei în vigoare, etilotestul nu este un mijloc tehnic certificat. El nu poate fi asimilat etilometrelor care sunt certificate de către Institutul Naţional de Metrologie.

în consecinţă, acestea nu sunt asimilate etilometrelor şi, dacă se constată în urma testării cu un astfel de aparat existenţa unei concentraţii ce depăşeşte 0,40 mg/l alcool pur în aer expirat, fapta nu constituie infracţiune; subiectului i se recoltează obligatoriu probe biologice şi dacă din buletinul de analiză toxicologică rezultă o concentraţie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta va fi considerată infracţiune.

Decizia penală nr. 648/R din 28 octombrie 2005 – L.P.

Prin sentinţa penală nr. 37/2005, Judecătoria Rupea a condamnat pe inculpatul O.I. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu aplicarea C. pen. pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul având în sânge o concentraţie alcoolică de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, prevăzută de art. 79 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002.

în fapt, s-a reţinut că, în data de 29.06.2004, inculpatul O.I. a plecat de la domiciliul său din comuna Părău, judeţul Braşov, conducând autoturismul proprietatea personală, deplasându-se la târgul de organizat pe raza comunei Homorod.

Aici, inculpatul O.I. a consumat băuturi alcoolice, iar la plecare, pe str. Târgului din comuna Homorod, a fost oprit pentru control de către organele de poliţie. Cu acest prilej, inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, constatându-se că inculpatul O.I. avea o concentraţie de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Constatând că inculpatul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, organele de poliţie au solicitat acestuia să-i însoţească la Spitalul oraşului Rupea în vederea recoltării probelor biologice, însă inculpatul a refuzat, recunoscând faptul că se află sub influenţa băuturilor alcoolice, întrucât a consumat mai multe sticle cu bere în târgul de animale la care a participat.

Prin decizia penală nr. 319/2005, Tribunalul Braşov a admis apelul inculpatului şi a redus pedeapsa aplicată la un an închisoare.

Recursul formulat de inculpat este fondat.

Potrivit art. 79 din O.U.G. nr. 195/2002, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare. Totodată, conform art. 80 alin. (1), stabilirea concentraţiei de alcool în sânge în aerul expirat se face de către poliţia specializată, cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat, potrivit legii.

în speţa de faţă, inculpatul O.I. a fost testat cu aparatul etilotest, constatându-se că avea o concentraţie de 0,88 mg/l alcool în aerul expirat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, etilotestul nu este un mijloc tehnic certificat. El nu poate fi asimilat etilometrelor care sunt certificate de către Institutul Naţional de Metrologie din cadrul Biroului Român de Metrologie.

Potrivit precizărilor nr. 1695323 din 22.04.2002 emise de I.G.P., obligatorii pentru organele de poliţie, etilotestul este destinat măsurării electronice orientative la faţa locului a concentraţiei alcoolului din aerul expirat şi afişarea prin extrapolare a acestei concentraţii. El va fi utilizat numai în strictă concordanţă cu instrucţiunile ce însoţesc fiecare aparat şi cu adresa I.M.L. Mina Minovici Bucureşti, nr. A8/4165/2002, conform căreia, în situaţia obţinerii unor valori mai mari de 0,50 mg/l aer expirat cu ajutorul etilotestului, este obligatorie prelevarea probelor de sânge în vederea depistării alcoolemiei pentru a compensa lipsa de precizare a aparatului.

Totodată, din dispoziţiile nr. 369.017 din 23 mai 2005 şi nr. 20109 din 24 aprilie 2003, emise de I.G.P. în vederea interpretării şi aplicării unitare a prevederilor art. 79 şi art. 80 din O.U.G. nr. 195/2002, rezultă că etilotestul nu face parte din categoria mijloacelor tehnice care se supun controlului metrologic al statului, fapt pentru care protocolul cu rezultatul testării efectuate (tipărit de imprimanta acestuia şi care confirmă prezenţa alcoolului în aerul expirat de subiect) constituie mijloc de probă exclusiv în materie contravenţională (art. 4).

Conform art. 18 din aceleaşi dispoziţii, constatarea infracţiunii prevăzute de art. 79 alin. (1) şi (4) din O.U.G. nr. 195/2002 se face prin testarea cu etilometre, aparate electronice care urmează a fi achiziţionate şi supuse controlului metrologic al statului. întrucât etilotestele aflate în prezent în dotarea organelor de poliţie nu fac parte din categoria mijloacelor tehnice certificate şi nu sunt asimilate etilometrelor, dacă se constată în urma testării cu un astfel de aparat existenţa unei concentraţii ce depăşeşte 0,40 mg/l alcool pur în aer expirat, fapta nu constituie infracţiune, doar dacă subiectului i se recoltează obligatoriu probe biologice şi rezultă din buletinul de analiză toxicologică o concentraţie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

în speţa de faţă, după testarea cu etilotestul, inculpatului-recurent nu i s-au recoltat probe biologice pentru a se determina alcoolemia, astfel că, în lipsa unor dovezi care să certifice acurateţea rezultatului etilotestului şi a concentraţiei de alcool în aerul expirat, nu se poate stabili, cu certitudine, prin mijloace recunoscute de lege, faptul că inculpatul a comis infracţiunea prevăzută de art. 79 din O.U.G. nr. 195/2002.

în consecinţă, întrucât nu există probe certe care să dovedească existenţa elementului material al infracţiunii antemenţionate, recursul a fost admis, în baza art. 38515 pct. 2 lit. b) C. proc. pen. şi s-a dispus achitarea inculpatului, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a), raportat la art. 10 lit. d) C. proc. pen.