Uzucaptiune Uzucapiune (Prescripţia achizitivă)


Potrivit art. art. 30 din Legea nr. 58 din 1 noiembrie 1974: Dobândirea terenurilor cuprinse în perimetrul construibil al localităţilor urbane şi rurale se poate face numai prin moştenire legală, fiind interzisă înstrăinarea sau dobândirea prin acte juridice a acestor terenuri.

În caz de înstrăinare a construcţiilor, terenul aferent acestor construcţii trece în proprietatea statului cu plata unei despăgubiri stabilită potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.

Dobânditorul construcţiei va primi din partea statului în folosinţă terenul necesar în limitele prevăzute de art. 8 si 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existenţei construcţiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 4/1973.

Din extrasul CF nr. X Salonta instanţa a reţinut că asupra imobilului de sub A1 cu nr. top. X în suprafaţă totală de 1133 mp au fost din anul 1981 K. I. 6/16 părţi, B. I. 2/16, F. I. 2/16 părţi şi B. I. 4/16 părţi – B8-12. În baza contractului de vânzare-cumpărare nr. X aceştia au înstrăinat imobilul înscris sub B 8-12 defunctei S. S. – mama reclamantului, casa fiind intabulată pe numele său, iar suprafaţa de teren de 850 mp a fost înscrisă în favoarea Statului Român cu titlu de transmisiune legală, în baza legii 58/1974.

Conform certificatului de moştenitor nr. 25/1998 întocmit de BNP P. I., din masa succesorală rămasă în urma defunctei S. S. face parte şi imobilul dobândit prin cumpărare înscris în CF nr. X care în natură reprezintă casă familială, iar terenul aferent în suprafaţă totală de 1133 mp, este în proprietatea Statului Român (850 mp)

Planul de situaţie întocmit de către ing. M. C. G. relevă faptul că întreaga suprafaţă de 1133 mp reprezintă în natură curţi construcţii în intravilan. Astfel, suprafaţa de 283/1133 mp reprezintă curte şi face parte din nr. cadastral X aflată în folosinţa reclamantului.

Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că autoarea reclamantului a cumpărat întreg imobilul – casă de locuit cu teren aferent – înscris în CF X şi nu doar casa de locuit cu terenul în suprafaţă de 850 mp care a fost trecut în proprietatea statului prin efectul legii 58/1974. Ori potrivit alin 2 al art. 30 din actul normativ menţionat întreaga, suprafaţă de 1133 mp ar fi trebuit să treacă în proprietatea statului şi nu doar cota de 850/1133 mp având în vedere că imobilul a fost vândut în totalitate.

Prin art. 36 alin 3 din Lg 18/1991 s-a stabilit că „terenurile atribuite in folosinţă pe durata existentei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localităţilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor”, iar prin alin 4 al aceluiaşi text de lege se arată că „dispoziţiile art. 23 rămân aplicabile”.

Aşadar, dobânditorul construcţiei este îndreptăţit să primească în proprietate întreaga suprafaţă de teren aferentă casei de locuit, anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, atunci când acestea există.

În prezenta cauză, întreaga suprafaţă de 1133 mp are destinaţia de curte construcţii în intravilan aferente casei de locuit aflată în proprietatea reclamantului.

Având în vedere starea de fapt stabilită precum şi temeiurile de drept invocate, instanţa va admite acţiunea formulată şi precizată de reclamantul D.T., în contradictoriu cu pârâtele Primăria Municipiului şi Instituţia Prefectului şi în consecinţă va constata că suprafaţa de X înscrisă în CF X a trecut în proprietatea Statului Român în baza art. 30 din Lg 58/1974.

Va obliga pârâta Primăria Municipiului X să înainteze propunerea iar pârâta Instituţia Prefectului să emisă ordinul privind atribuirea suprafeţei de teren de 283 mp în favoarea reclamantului.

Prin încheierea din data de 08.12.2009 s-a admis cererea formulată de către reclamant pentru acordarea ajutorului public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei judiciare de timbru în cuantum de X timbru judiciar, valoarea imobilului fiind stabilită X , conform expertizei depuse la dosar.

Potrivit art. art. 50 ind. 2 din OUG 51/2008 „În situaţia în care, prin hotărâre judecătorească definitiva si irevocabila, beneficiarul ajutorului public dobândeşte bunuri sau drepturi de creanţă a căror valoare, respectiv cuantum, depaseste de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat, acesta este obligat sa restituie ajutorul public. Procedura de restituire este cea prevăzuta la cap. III din prezenta ordonanţă de urgenta”.

Având în vedere că valoarea imobilului depăşeşte de 10 ori cuantumul ajutorului public acordat, în temeiul art. 50 ind 2 din OUG 51/2008 va obliga reclamantul să restituie în favoarea Statului Român suma de 1518,56 lei reprezentând ajutorul public judiciar acordat în cauză.