R O M Â N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
Dosar nr. 4900/270/2011 actiune pauliana-revocare
Înreg. 03.08.2011 donatie
SENTINTA CIVILA NR. 644
Sedinta publica din data de 29 februarie 2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN :
Presedinte – ……
Grefier – …….
Astazi a fost pe rol judecarea actiunii civile formulata de reclamantul ….. împotriva pârâtilor ….. si ….., având ca obiect „actiune pauliana – revocare donatie”.
La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns: reclamantul personal si avocat ….. pentru pârâtul …., lipsa fiind pârâtii si aparatorul reclamantului – avocat ……..
Procedura legal îndeplinita.
Procedura legal îndeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
Avocat …… pentru pârâtul …, solicita lasarea cauzei peste ordine, la a doua strigare, fata de lipsa aparatorului reclamantului.
Instanta admite cererea si dispune lasarea cauzei peste ordine, la a doua strigare.
Cauza a fost reluata la a doua strigare când, la apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns: reclamantul asistat de avocat …., avocat …..pentru pârâtul ….., lipsa fiind pârâtii.
Avocat …… pentru reclamant, depune la dosar în copie legalizata decizia Tribunalului Bacau nr. 408/R/16.05.2011 pronuntata în dosarul nr. 5564/270/2009. Nu are cereri de formulat.
Avocat ….. pentru pârâtul ……., nu are cereri de formulat.
Nemaifiind cereri noi de formulat, exceptii de invocat ori probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul partilor pe fondul cauzei.
Avocat ….. pentru reclamant, arata ca pe data de 09.03. 2011 s-a început executarea iar în data de 17.03.2011 pârâtul …… a înstrainat un bun în favoarea tatalui sau, în momentul de fata reclamantul nu mai are ce bunuri sa urmareasca. Tribunalul Bacau a modificat sentinta cu privire la suma, reclamantul, conform art. 975 poate solicita revocarea contractului, frauda revine din succesiunea actelor, suma este certa, lichida si exigibila. Tertul care a încheiat contractul de a participat la frauda tertului. Considera ca reclamantul are puterea oferita de lege si instanta sa dispuna revocarea donatiei. Apreciaza ca fiind îndeplinite conditiile legale si solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, cu cheltuieli de judecata efectuate cu taxa de timbru si onorariu avocat.
Avocat …… pentru pârâtul ……, art. 967 Cod civil reglementeaza la consimtamânt si conditiile de nulitate. Solicita sa se constate nulitatea absoluta a actului pe prevederile invocate. Donatorul este cel care are la îndemâna revocarea donatiei, art. 975 Cod civil spune ca „ pot, în numele lor personal, sa atace actele viclene, facute de debitor în prejudiciul drepturilor”. Actiunea reclamantului poate fi folosita în 4 conditii: art. 562, art. 669, art. 769 Cod civil, care se refera la raportul donatiilor. Art. 829 Cod civil sunt 3 cazuri limitativ de lege. A Invocat în întâmpinare si alte articole de lege, solicita respingerea actiunii cui obligarea la cheltuielile de judecata. Depune la dosar chitanta de achitare a onorarului de avocat.
În replica, avocat ……. pentru reclamant, cauza se prezuma în orice contract, s-a trecut la noul cod civil, trebuia sa faca dovada ca nu mai are bunurile în patrimoniu.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas în pronuntare.
I N S T A N T A
Deliberând,
Asupra cauzei civile de fata;
Constata ca prin actiunea formulata reclamantul ….. a chemat în judecata pe pârâtii ….. si ….. pentru a se dispune revocarea contractului de donatie autentificat sub nr. 289/17.03.2011 la B.N.P. ….
În motivarea actiunii reclamantul arata ca are calitatea de creditor al pârâtului …….., calitate conferita de sentinta civila nr. 1207/2010 a Judecatoriei Onesti, asa cum a fost modificata prin decizia Tribunalului Bacau din data de 16.05.2011. Sentinta civila a fost pusa în în data de 28.02.2011 la B.E.J. …….. Acesta a emis somatia de executare, însa pârâtul nu a achitat debitul.
În consecinta, judecatoresc a emis adresa la Cartea Funciara pentru a se preciza daca pârâtul are sau nu bunuri pe numele sau. În data de 01.04.2011 reclamantul a primit certificat de la B.C.P.I. ….., prin care se arata faptul ca pârâtul, în data de 17.03.2011, si-a înstrainat imobilul casa de locuit, printr-un contract de donatie catre fratele sau.
Astfel ca, dupa emiterea somatiei, pârâtul a înteles sa-si ascunda din punct de vedere juridic imobilul asupra caruia reclamantul s-ar fi putut îndrepta pentru executare silita, mai ales ca pârâtul nu are alte surse de spre care reclamantul sa se îndrepte pentru recuperarea debitului.
Actiunea a fost întemeiata pe dispozitiile art. 975 din vechiul Cod civil.
Pârâtul ….. a formulat întâmpinare, solicitând respingerea actiunii, având în vedere dispozitiile art. 829, 831 si 974 din vechiul Cod civil.
Pe cale de exceptie, în raport de textele de lege invocate, pârâtul ……. a invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii în revocarea donatiei.
În cauza s-au administrat probe cu înscrisuri, din analiza carora instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Prin sentinta civila nr. 1207/07.04.2010, pronuntata de Judecatoria Onesti în dosarul nr. 5564/270/2009, a fost obligat pârâtul ……. sa achite reclamantului suma de 8.248,8 lei, cu titlu de daune materiale, si suma de 2.500 lei, cu titlu de daune morale.
Tribunalul Bacau, prin decizia civila nr. 408/R/16.05.2011, a admis recursul formulat de pârâtul ……. împotriva sentintei civile nr. 1207/ 07.04.2010 a Judecatoriei Onesti, a modificat în parte sentinta recurata, în sensul ca a obligat pârâtul sa achite reclamantului suma de 1.700 lei, cu titlu de daune materiale, mentinându-se celelalte dispozitii ale sentintei recurate, si a fost obligat intimatul – reclamant sa plateasca recurentului – pârât suma de 252,5 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.
Pentru recuperarea debitului, reclamantul s-a adresat B.E.J. ………, acesta întocmind dosarul de executare silita nr. 204/2011 si a emis acte de executare silita.
Urmare a adresei executorului judecatoresc, Biroul de si Publicitate Imobiliara ……elibereaza certificatul nr. 3720/01.04.2011, în care se arata faptul ca nu au fost gasite, cu privire la numitul ……, înregistrari referitoare la imobilele identificate cu numar cadastral si înscrise în cartea funciara.
Se mentioneaza în certificatul precizat anterior ca imobilul situat în …… este proprietatea numitului ….., dobândit de la numitul ……, în baza contractului de donatie autentificat sub nr. 289/17.03.2011 la B.N.P. ….., înscris în cartea funciara nr. 60213(provenita din conversia cartii funciare 104/N) – U.A.T….., cu încheierea nr. 3136/18.03.2011.
Constatând actele pârâtului Boaca Gelu fata de demersurile reclamantului cu privire la recuperarea debitului, reclamantul a promovat prezenta actiune pauliana.
Actiunea pauliana, numita si revocatoare, constituie mijlocul procesual prin care creditorul poate ataca în justitie, în scopul anularii, actele juridice ale debitorului sau facute în frauda drepturilor sale ( ale creditorului).
Actiunea pauliana se fundamenteaza atât pe principiul înscris în dispozitiile art. 1718 din vechiul Cod civil: „Oricine este obligat personal este tinut de a îndeplini îndatoririle sale cu toate bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare”, adica cu întregul sau patrimoniu, asupra caruia se întinde dreptul de gaj general al creditorilor, cât si pe un alt principiu, acela al executarii cu buna-credinta a contractelor(art. 970 al. 1 din vechiul Cod civil).
În cadrul actiunii pauliene, creditorul actioneaza în numele sau, având un drept propriu si individual de a ataca în justitie actele facute în frauda drepturilor sale de debitori.
Dreptul creditorilor, în speta al reclamantului, de a recurge la actiunea pauliana este reglementat de dispozitiile art. 975 din vechiul Cod civil, potrivit caruia „ei pot de asemenea, în numele lor personal, sa atace actele viclene, facute de debitor în prejudiciul drepturilor sale”.
Legiuitorul a înteles sa reglementeze acest drept al creditorilor de a ataca si de a obtine desfiintarea actelor viclene ale debitorilor lor, pentru ca, în numeroase cazuri, debitorul, stiindu-se urmarit de creditor, încearca sa-si diminueze patrimoniul, uneori ajungând în stare de insolvabilitate, afectând grav interesele creditorilor urmaritori.
Prin actiunea pauliana actul fraudulos este revocat(desfiintat) numai în masura prejudiciului suferit de creditorul-reclamant, cu efect relativ numai la acesta.
Actiunea revocatoare are deci o configuratie autonoma; ea este o actiune în inopozabilitatea actului încheiat de debitor în frauda drepturilor creditorului sau.
În speta de fata, executorul judecatoresc a emis somatia nr. 204/08.03. 2011 privind pe pârâtul-debitor …….., prin care i s-a pus în vedere ca în termen de o zi libera de la punerea sau lasarea somatiei la domiciliul acestuia sa achite suma de 8.248,80 lei, reprezentând daune materiale, 2.500 lei, daune morale, 15 lei – taxa judiciara de timbru si încuviintare executare, plus 1.100 lei(inclusiv TVA) cheltuieli de executare silita catre reclamant. În caz contrar, în baza art. 411 Cod procedura civila se va proceda la executarea silita.
În data de 02.03.2011, prin adresa nr. 1135, U.A.T. ….., a comunicat B.E.J. „…….” ca pârâtul ……. figureaza înscris în registrul agricol tip 1 vol. 2 poz. 32 ….., cu suprafata de 250 m.p. teren curti-constructii, casa 60 m.p., anexa 24 m.p., grajduri 52 m.p.
În data de 17.03.2011 pârâtul …..u doneaza pârâtului ……., tatal sau, imobilele proprietatea sa, identificate prin numarul cadastral 164, situate în intravilanul ……….
Exceptia inadmisibilitatii actiunii, invocata de pârâtul ……, va fi respinsa, în cauza nefiind incidente dispozitiile art. 829, 831 si 974 din vechiul Cod civil.
Fata de cele de mai sus, instanta va admite actiunea formulata de reclamant si, în consecinta, va desfiinta contractul de donatie aratat anterior.
În conformitate cu art. 274 Cod procedura civila vor fi obligati pârâtii sa achite reclamantului suma de 750 lei, cheltuieli de judecata.
Pentru aceste motive,
În numele legii,
H O T A R A S T E :
Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii.
Admite actiunea formulata de reclamantul …….., domiciliat în …… împotriva pârâtilor ….. si ….., domiciliati în …..
Desfiinteaza contractul de donatie, autentificat sub nr. 289/17.03.2011 la B.N.P. …., cu sediul în ………
Obliga pârâtii sa achite reclamantului suma de 750 lei, cheltuieli de judecata.
Cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Pronuntata în sedinta publica, azi 29 februarie 2012.
PRESEDINTE, GREFIER,
1