Atelajele hipo şi cele trei cabaline care au servit la săvârşirea infracţiunii, nu sunt supuse confiscării speciale, întrucât nu s-a făcut dovada că aceasta aparţin în exclusivitate făptuitorilor, fiind proprietatea familiilor acestora.
Prin sentinţa penală nr.316/15.07.1999, Judecătoria Călăraşi a dispus condamnarea inculpaţilor B.N., C.C. şi C.G. la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.98 din Legea nr.26/1996, şi pe inculpatul C.V. la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, aplicându-se pentru C.C., C.G. şi C.V., dispoziţiile art.81-82 C.pen.
în baza art.118 lit.b Cod penal a dispus confiscarea specială în folosul statului de la inculpaţii C.C. şi C.V. a unui atelaj hipo şi a trei cabaline.
S-a reţinut, în fapt, că în perioada aprilie-mai 1998, inculpatul B.N., muncitor zilier la Ocolul Silvic Lehliu-Gară, a tăiat, fără drept, din pădurea Putineiu, mai mulţi arbori, pe care i-a sustras, ulterior, împreună cu ceilalţi inculpaţi.
Inculpaţii au criticat sentinţa, în apel, sub aspectul greşitei aplicări a măsurii de siguranţă prev.de art.118 lit.b C.pen.
Prin decizia penală nr.261 A din 9.09.1999, Tribunalul Călăraşi a admis apelurile inculpaţilor şi, în fond, a înlăturat dispoziţia cu privire la confiscarea specială, apreciind că nu sunt îndeplinite condiţiile cerute de art.118 lit.b C.pen., în legătură cu proprietatea bunurilor confiscate.
în recursul declarat împotriva deciziei, Parchetul a adus critici sub aspectul greşitei aplicări a legii, deoarece, în mod nelegal, Tribunalul a înlăturat măsura de siguranţă a confiscării speciale a mijloacelor de transport care au servit la săvârşirea infracţiunii.
Examinând legalitatea şi temeinicia deciziei, Curtea a constatat că recursul nu este fondat.
Potrivit art.118 C.pen., lucrurile ce au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea infracţiunii, pentru a putea fi confiscate, trebuie să aparţină făptuitorului.
Or, în cauză nu s-a făcut dovada că atelajele hipo şi cabalinele aparţin în exclusivitate făptuitorului, acestea fiind proprietatea familiilor din care fac parte.
Soluţia nu a fost numai legală, în sensul că a avut la bază principiul răspunderii penale personale, ci echitabilă şi justă, întrucât nu se poate dispune confiscarea celor două atelaje şi 3 cabaline, cu care îşi asigură existenţa toţi membrii familiilor inculpaţilor.
în raport de aceste considerente, Curtea a respins, ca nefondat, recursul declarat de Parchet. (Judecator Antoaneta Nedelcu)
(Secţia I penală, decizia nr.87/2000)