Autorizare căsătorie pe cale de ordonanţă preşidenţială Ordonanţă Preşedinţială


Obiect: autorizare căsătorie pe cale de ordonanţă preşedinţială

Deliberând asupra cauzei civile de fată, constata următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. …. pe rolul Judecătoriei Bacău reclamanta ŞEE, asistată de ocrotitorii legali ŞT şi ŞN a solicitat pe cale de ordonanţă preşedinţială autorizarea încheierii căsătoriei dintre dumneaei şi numitul PIG.

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 8 lei şi timbru judiciar de 0,30 lei.

În motivarea cererii ( fl 20), la solicitarea instanţei , reclamanta a arătat în esenţă că părţile se cunosc şi se înţeleg foarte bine, că părinţii sunt de acord, îi sprijină şi îi ajută în limita posibilităţilor în vederea întemeierii acestei familii, că este însărcinată şi nu doreşte să facă o intervenţie pentru întreruperea sarcinii, că înţeleg care sunt responsabilităţile de soţi şi părinţi, că domiciliul comun este în str. I.nr. …, sat LV, com LV unde au amenajat două camere separate unde au condiţii necesare traiului şi că viitorul soţ are venituri care îi permit să întreţină familia.

În drept au fost invocate dispoziţiile art 272 cod civ.

În probaţiune reclamanta a depus înscrisuri, respectiv: declaraţii ŞT şi ŞN acte de stare civilă, copii cărţi de identitate părţi, anchetă psihosocială privind situaţia minorei ŞEE, adeverinţă medicală din … emisă de medic primar ginecolog HG adresa nr. …. emisă de DGASPC B. adeverinţe medicale: din .. ( nr. carnet de sănătate … ) emisă de medic de familie DMG şi din … ( nr. carnet de sănătate … ) emise de medic de familie RO, raport psihologic întocmit de dr. IT, adeverinţa nr. …, declaraţie pe proprie răspundere PIG.

Interpelată de instanţă reclamanta a precizat faptul că solicită autorizarea căsătoriei întrucât există o sarcină în prezent în săptămâna 21.

Interpelaţi de instanta , ocrotitorii legali au aratat faptul ca işi dau consimţământul la căsătoria părtilor şi ca inteleg sa sprijine financiar familia La rândul său pârâtul a aratat ca are loc de muncă.

Părţile au mai specificat faptul că vor avea domiciliul in locuinta parintilor reclamantei din com. …… .

Din analiza probelor administrate instanţa reţine următoarele

Reclamanta ŞEE s-a născut la data de ….. în localitatea B., judeţul B., având ca părinţi pe ŞN şi ŞT.

Prin prezenta cerere reclamanta a solicitat să-i fie autorizată căsătoria cu numitul PIG, născut la data de …., indicând drept motiv principal faptul că este însărcinată.

Art 272 din , referitor la vârsta matrimonială, prevede în primul alineat că viitorii soţi pot încheia căsătoria dacă au împlinit vârsta de 18 ani. Al doilea alineat prevede că pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

Practic, textul de lege anterior menţionat impune îndeplinirea mai multor cerinţe pentru a fi încuviinţată căsătoria unui minor care a împlinit vârsta de 16 ani, respectiv: existenţa unor motive temeinice, stabilirea pe baza unui aviz medical a starii de sănătate a celui în cauză, a gradului de maturizare fiziologică, psihică şi intelectuală, care să îi permită asumarea îndatoririlor specifice ale unei căsătorii şi a tuturor consecinţelor acesteia, precum şi exprimarea consimţământului liber la căsătorie, încuviinţarea părinţilor ori, după caz, a tutorelui, a persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti. În plus, în interesul superior al minorului consacrat de dispoziţiile art 263 din codul civ, care trebuie să fie protejat de instanţă, urmează a fi analizate condiţiile în care urmează sa locuiască noua familie şi veniturile din care se va întreţine viitoarea familie.

In intelesul prezentei legi, sunt considerate ca fiind motive temeinice pentru acordarea dispensei de varsta a minorului care a implinit varsta de 16 ani împrejurari excepţionale, precum starea de graviditate a minorei, nasterea unui copil de catre aceasta etc.

Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă până la împlinirea vârstei majoratului ( 18 ani ). Pe de altă parte, scopul încheierii unei căsătorii, menţionat la art. 259 al 2 din codul civil, este acela de a întemeia o familie, astfel încât minorul trebuie să aibă gradul de maturizare fiziologică, psihică şi intelectuală, care să ii permită asumarea îndatoririlor specifice ale unei căsătorii şi a tuturor consecinţelor acesteia precum şi exprimarea consimţământului liber la căsătorie.

Instanţa constată pe baza menţiunilor din cuprinsul adeverinţei medicale din …. emisă de medic primar ginecolog HG că reclamanta prezenta la data efectuării controlului sarcină de 18 luni în evoluţie, astfel încât motivul temeinic stabilit de dispoziţiile art 272 se regăseşte în speţă.

Dincolo de acest aspect instanţa remarcă faptul că sunt îndeplinite şi celelalte cerinţe prevăzute de art 272 cod civil. În acest sens, viitorii soţi urmează a locui în sat ….., în domiciliul părinţilor reclamantei ( casă compusă din patru încăperi şi hol, corespunzător întreţinute din punct de vedere igienico – sanitar ) care, pe lângă faptul că au consimţit la încheierea acestei căsătorii, înţelegând să le acorde suport material şi moral.

În prezent minora frecventează cursurile Colegiului „Petru Rareş” din B., intenţionând să continue studiile liceale, fapt de natură a primi o apreciere pozitivă din partea instanţei. În plus, conform evaluării psihologice întocmită la Cabinet individual de psihologie IT reclamanta se află la un nivel intelectual corespunzător în raport cu dezvoltarea sa biologică, prezintă bună capacitate de autoconducţie şi discernământ iar adaptabilitatea şi capacitatea de integrare socială se află la un nivel mediu spre bun.

Pârâtul PIG este salariat in cadrul societăţii „MB” având un salariu lunar de 770 lei şi a consimţit la încheierea acestei căsătorii.

În consecinţă, faţă de cele anterior precizate, în condiţiile dovedirii prin probatoriul administrat a situaţiei de excepţie, dar şi a celorlalte condiţii prevăzute de dispoziţiile art 272 al 2 cod civ, instanţa urmează să admită cererea formulată şi să autorizeze încheierea căsătoriei între reclamanta ŞEE, născută la data de …. în localitatea B.,judeţul B., posesor CI seria … nr. …..,CNP …. cu pârâtul PIG, născut la data de …. în localitatea B., judeţul B., posesor CI seria …, nr. …, CNP ….