Prin sentinta civila nr. 1910 din 16.08.2011 a Tribunalului Arad, pronuntata în dosarul nr. 1972/108/2011, a fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtului. S-a admis actiunea civila formulata de reclamanti si obligata pârâta de ordinul I la plata echivalentului în lei la data platii a sumei de 67 euro reprezentând ajutor financiar aferent anului 2009 pentru achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic necesare îmbunatatirii calitatii didactice din învatamântul preuniversitar, actualizat în functie de rata inflatiei la data platii. A fost obligat pârâtul sa aloce pârâtei de ordinul I sumele necesare platii ajutorului financiar pentru anul 2009 actualizat în functie de rata inflatiei la data platii, iar pârâtul sa aloce sumele necesare platii ajutorului aferent anului 2009 actualizat în functie de rata inflatiei la data platii. S-a respins cererea de chemare în garantie formulata de pârât.
În considerentele hotarârii, tribunalul a statuat ca, pretentia reclamantilor vizeaza acordarea unui drept de natura pecuniara prevazut în dispozitiile art. 1 din Legea nr. 315/2006, care stipuleaza ca se acorda un ajutor financiar cadrelor didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din învatamântul preuniversitar, în vederea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare îmbunatatirii calitatii activitatii didactice, iar la articolul 2 din acelasi act normativ se prevede ca ajutorul financiar se acorda anual, la solicitarea cadrelor didactice, si reprezinta echivalentul în lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat la data platii.
Atât reclamantii cât si pârâtul au aratat ca din aceasta suma, la sfârsitul anului 2009 reclamantii au primit suma de 130 lei.
Dreptul solicitat are configuratia unui drept banesc special, conferit în anume conditii expres reglementate, independent de prestarea vreunei munci si a carui acordare, sub conditia îndeplinirii cerintelor legale si anume calitatea de cadru didactic titular si/sau suplinitor calificat din învatamântul preuniversitar, o cerere formulata de beneficiar, este determinata de efectul fortei obligatorii a legii.
În acest context, în speta, constatând ca sunt îndeplinite conditiile legii mai sus aratate si vazând dispozitiile art. 3 alin. 1 si art. 5 alin. 6 din HG nr. 453/2007 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 rezulta ca pârâtei, în calitate de angajator al reclamantilor, îi revine obligatia de plata a diferentei ajutorului financiar, conform art. 1 din Legea nr. 315/2006, aferent anului 2009, raporturile de fiind stabilite, conform contractului individual de munca între cele doua parti contractante.