CONFISCARE SPECIALA.OMISIUNE
Decizia penala nr.327/R/19 aprilie 2011
Dosar nr. 7242/296/2010
Curtea de Apel Oradea
Sectia penala si pentru cauze cu minori
Trebuie dispusa confiscarea speciala a unui bun care nu serveste la despagubirea partii vatamate acesta renuntând la orice pretentie fata de inculpat. În acest sens hotarârea instantei de fond este supusa casarii dispunându-se potrivit dispozitiilor art.118 lit.e Cod penal confiscarea speciala a bunurilor dobândite prin savârsirea faptei penale.
Prin sentinta penala nr. 1249 din 22 decembrie 2010 pronuntata de catre Judecatoria Satu Mare, în baza articolului 211 aliniat 2 litera c Cod penal, cu aplicarea articolului 41 aliniat 2 Cod penal si articolului 99 aliniat 3 Cod penal, a fost condamnat inculpatul G.P.C., pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, la pedeapsa de:
– 2 (doi) ani si 6 (sase) luni închisoare.
În baza articolului 71 Cod penal i s-au interzis inculpatului drepturile prevazute de articolul 64 litera a teza a doua si b Cod penal pe durata executarii pedepsei.
În baza articolului 81 Cod penal raportat la articolul 110 Cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata inculpatului pe durata prevazuta de articolul 82 Cod penal raportat la articolul 110 Cod penal, respectiv 4 ani si 6 luni termen de încercare.
În baza articolului 359 Cod procedura penala, i s-a atras atentia inculpatului asupra prevederilor articolului 83 Cod penal.
În baza articolului 71 aliniat 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, s-a suspendat si executarea pedepselor accesorii.
S-a constatat ca inculpatul a fost retinut 24 de ore, în 05.08.2007.
S-a constatat ca în sedinta publica din 22.10.2010, partea civila S.R. a renuntat la orice pretentie materiala fata de inculpat.
În baza articolelor 14, 346 Cod procedura penala, raportat la articolul 998 a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile T.A. suma de 200 lei, reprezentând prejudiciul cauzat si nerecuperat.
În baza articolului 189 Cod procedura penala s-a dispus virarea din contul Ministerului Justitiei în contul Baroului de Avocati Satu Mare, a sumei de 200 lei, reprezentând onorariul cuvenit avocatului din oficiu D.L., conform delegatiei nr.1406/2010.
În baza articolului 191 aliniat l Cod procedura penala a fost obligat inculpatul la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta de fond a constatat ca prin rechizitoriul din 15.06.2010 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Satu Mare a fost trimis în judecata inculpatul G.P.C. sub aspectul savârsirii infractiunii de tâlharie, prevazuta si pedepsita de articolul 211 aliniat 2 litera c Cod penal, cu aplicarea articolului 41 aliniat 2 si articolului 99 aliniat 3 Cod penal.
În actul de sesizare al instantei de fond a fost retinuta urmatoarea situatie de fapt:
În perioada 03-05.08.2007, în baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul G.P.C. a savârsit doua infractiuni de tâlharie, pe timp de zi si în loc public, în municipiul Satu Mare.
1. În data de 03.08.2007, în jurul orelor 10.50, G.P.C. în timp ce se deplasa pe str.1 Decembrie 1918 din municipiul Satu Mare, prin violenta, a sustras de la gâtul partii vatamate S.R. un lantisor cu medalion, dupa care s-a îndreptat spre cladirea Romtelecom, fiind observat de martorul M.I., care a sesizat organele de politie la solicitarea partii vatamate.
În aceeasi zi, inculpatul a comercializat bunul sustras, în zona Pietei de alimente nr. 1 din municipiul Satu Mare.
În aceeasi zi, inculpatul a comercializat bunul sustras, în zona Pietei de alimente nr. 1 din municipiul Satu Mare.
În perioada 05-06.08.2007 au fost organizate activitati de recunoastere din grup, ocazie cu care partea vatamata si martorul M.I. l-au recunoscut pe inculpatul G.P.C.
În perioada 05-06.08.2007 au fost organizate activitati de recunoastere din grup, ocazie cu care partea vatamata si martorul M.I. l-au recunoscut pe inculpatul G.P.C.
Prejudiciul în valoare de 700 lei nu a fost recuperat, astfel ca partea vatamata S.R. s-a constituit parte civila în cadrul procesului penal cu suma de 700 lei, reprezentând contravaloarea lantisorului sustras.
2. În data de 05.08.2007, în jurul orelor 13.50, inculpatul G.P.C., în timp ce se deplasa pe str. Turturelelor din municipiul Satu Mare, prin smulgere, a sustras de la gâtul partii vatamate T.A. doua lantisoare.
Dupa comiterea faptei, inculpatul G.P.C. s-a deplasat în zona Pietei de alimente nr. 1 din municipiul Satu Mare, unde a vândut un lantisor unei persoane necunoscute si în timp ce încerca sa-l vânda si pe al doilea a fost depistat de organele de politie.
Prejudiciul total în suma de 400 lei a fost recuperat partial în natura, ramânând de recuperat suma de 200 lei, cu care partea vatamata T.A. s-a constituit parte civila în cadrul procesului penal .
În data de 05.08.2007, a fost organizata o activitate de recunoastere în grup, ocazie cu care partea vatamata T.A. l-a recunoscut pe inculpatul G.P.C.
În baza probelor administrate în cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, instanta de fond a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Conform declaratiilor martorilor M.I. (filele 76 si 40 dosar urmarire penala), L.F. (filele 58 si 31 dosar urmarire penala) si ale inculpatului din faza de urmarire penala (fila 18 dosar urmarire penala), în perioada 03-05.08.2007, în baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul G.P.C. a savârsit doua infractiuni de tâlharie, pe timp de zi si în loc public, în municipiul Satu Mare.
În data de 03.08.2007, în jurul orelor 10.50, G.P.C., în timp ce se deplasa pe str.1 Decembrie 1918 din municipiul Satu Mare, prin violenta, a sustras de la gâtul partii vatamate S.R. un lantisor cu medalion, dupa care s-a îndreptat spre cladirea Romtelecom, fiind observat de martorul M.I., care a sesizat organele de politie la solicitarea partii vatamate.
Prejudiciul în valoare de 700 lei nu a fost recuperat, astfel ca partea vatamata S.R. s-a constituit parte civila în cadrul procesului penal cu suma de 700 lei, reprezentând contravaloarea lantisorului sustras .
În data de 05.08.2007, în jurul orelor 13.50, inculpatul G.P.C., în timp ce se deplasa pe str. Turturelelor din municipiul Satu Mare, prin smulgere, a sustras de la gâtul partii vatamate T.A. doua lantisoare.
Dupa comiterea faptei, inculpatul G.P.C. s-a deplasat în zona Pietei de alimente nr. 1 din municipiul Satu Mare, unde a vândut un lantisor unei persoane necunoscute si în timp ce încerca sa-l vânda si pe al doilea, a fost depistat de organele de politie.
Prejudiciul total în suma de 400 lei a fost recuperat partial în natura, ramânând de recuperat suma de 200 lei, cu care partea vatamata T.A. s-a constituit parte civila în cadrul procesului penal.
În data de 05.08.2007, a fost organizata o activitate de recunoastere in grup, ocazie cu care partea vatamata T.A. l-a recunoscut pe inculpatul G.P.C.
În declaratiile date în faza de urmarire penala inculpatul a avut o atitudine sincera, recunoscând savârsirea faptelor.
În drept, faptele inculpatului G.P.C., care, în baza aceleiasi rezolutii infractionale, în data de 03.08.2007 în jurul orelor 10.50, în timp ce se deplasa pe str.1 Decembrie 1918 din municipiul Satu Mare a sustras prin violenta de la gâtul partii vatamate S.R. un lantisor cu medalion, iar în data de 05.08.2007, în jurul orelor 13.50, în timp ce se deplasa pe str. Turturelelor din municipiul Satu Mare, a sustras prin violenta de la gâtul partii vatamate T.A. doua lantisoare, întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de tâlharie, prevazute si pedepsite de articolul 211 aliniat 2 litera c cu aplicarea articolului 41 aliniat 2 si articolului 99 aliniat 3 din Cod penal.
Instanta de fond a retinut ca elementul material al laturii obiective este realizat prin faptul ca inculpatul a sustras prin violenta bunuri mobile aflate în posesia partilor vatamate.
În ceea ce priveste latura subiectiva, instanta de fond a retinut ca inculpatul a savârsit faptele cu intentie directa, prevazând rezultatul faptei sale si urmarind producerea lui. Întrucât inculpatul a savârsit fapta pentru a face din bunurile sustrase bunurile sale, pentru a putea dispune de ele ca proprietar, este îndeplinita si conditia scopului special prevazut de lege, respectiv însusirea pe nedrept a bunurilor. De asemenea, s-a retinut de catre instanta de fond ca este îndeplinit si scopul folosirii violentei pentru savârsirea furtului.
Fapta fiind savârsita pe strada, în mun. Satu Mare, într-un loc public, sunt îndeplinite conditiile infractiunii de tâlharie prevazuta de articolul 211 aliniat 2 litera c Cod penal, respectiv savârsirea tâlhariei într-un loc public.
Din cazierul inculpatului a rezultat ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale .
Fata de cele expuse, retinând vinovatia inculpatului cu privire la savârsirea infractiunii pentru care a fost trimis în judecata, instanta de fond i-a aplicat acestuia o pedeapsa cu închisoarea, care sa raspunda scopului definit de articolul 52 Cod penal, prin observarea criteriilor generale de individualizare prevazute de articolul 72 Cod penal, pedeapsa orientata spre minimul special.
Astfel, având în vedere gradul de pericol social concret al faptelor savârsite, lipsa antecedentele penale ale inculpatului, asa cum rezulta din copia cazierului judiciar, atitudinea sincera a acestuia, instanta de fond, retinând vinovatia inculpatului cu privire la savârsirea infractiunii pentru care a fost trimis în judecata prin actul de sesizare, l-a condamnat pe inculpatul G.P.C. la 2 ani si 6 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 211 aliniat 2 litera c Cod penal, cu aplicarea articolului 41 aliniat 2 si articolului 99 aliniat 3 Cod penal.
În temeiul articolului 71 Cod penal si cu aplicarea directa si prioritara a dispozitiilor articolului 3 din Protocolul I la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, astfel cum a fost interpretat prin hotarârea data în cauza Hirst vs. Regatul Unit al Marii Britanii, vazând si decizia LXXI (71)/2007 data în interesul legii de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite, instanta de fond a interzis inculpatului, pe perioada executarii pedepsei, cu titlu de pedeapsa accesorie, doar drepturile prevazute de articolul 64 litera a teza a II-a si litera b Cod penal (respectiv de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice si de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat), apreciind ca interzicerea dreptului la vot ar fi o masura disproportionata în raport cu gravitatea faptei si constatând ca nu se pune problema interzicerii dreptului prevazut de articolul 64 litera c Cod penal.
În ceea ce priveste modalitatea de a pedepsei, fata de lipsa antecedentelor penale, instanta de fond a apreciat ca scopul educativ al acesteia poate fi atins si fara executarea efectiva, prin privare de libertate, astfel încât a facut aplicarea articolului 81 Cod penal raportat la articolul 110 Cod penal si a articolului 82 Cod penal si a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celei accesorii pe un termen de încercare de 4 ani si 6 luni.
Potrivit articolului 359 Cod procedura penala, i s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor articolului 83 Cod penal.
În baza articolului 71 aliniat 5 Cod penal s-a suspendat executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii.
Instanta de fond a constatat ca inculpatul a fost retinut 24 de ore, în 05.08.2007.
În ceea ce priveste latura civila, instanta de fond a constatat ca în sedinta publica din 22.10.2010, partea civila S.R. a renuntat la orice pretentie materiala fata de inculpat.
Având în vedere ca asa cum rezulta din declaratiile martorilor M.I. , L.F. si ale inculpatului din faza de urmarire penala, acesta a sustras partii civile T.A. doua lantisoare, prejudiciul fiind recuperat doar partial, instanta de fond, în baza articolelor 14, 346 Cod procedura penala, raportat la articolul 998 Cod civil a obligat inculpatul sa plateasca partii civile T.A. suma de 200 lei, reprezentând prejudiciul cauzat si nerecuperat.
Împotriva acestei hotarâri, în termen legal, a declarat recurs Parchetul de pe lânga Judecatoria Satu Mare solicitând admiterea acestuia, casarea în parte a hotarârii instantei de fond si aplicarea dispozitiilor articolului 118 aliniatul 1 litera e din Codul penal privind confiscarea speciala. În motivare a aratat ca partea vatamata S.R. a renuntat la orice pretentii fata de inculpat, situatie în care instanta trebuia sa dispuna confiscarea lantisorului sustras prin violenta de la aceasta de catre inculpat.
Verificând hotarârea atacata prin prisma recursului declarat cât si din oficiu, potrivit dispozitiilor articolului 385/6 aliniat 2 si articolului 385/14 din Codul de procedura penala, sub aspectul tuturor motivelor de casare prevazute de articolul 385/9 din acelasi cod, curtea a constatat ca aceasta este nelegala si netemeinica, iar recursul apare ca fondat.
Potrivit articolului 118 litera e din Codul penal sunt supuse confiscarii speciale bunurile dobândite prin savârsirea faptei prevazuta de legea penala daca nu sunt restituite persoanei vatamate si în masura în care nu servesc la despagubirea acesteia.
Examinând probele dosarului, s-a constatat ca inculpatul a sustras de la partea vatamata S.R. un lantisor cu medalion pe care l-a vândut unei persoane necunoscute, contra sumei de 150 lei .
În cursul cercetarii judecatoresti, partea vatamata S.R. a renuntat la orice pretentie fata de inculpat.
Astfel, câta vreme suma de bani obtinuta de inculpat prin vânzarea lantisorului sustras nu serveste la despagubirea partii vatamate, instanta de fond în temeiul articolului 118 litera e din Codul penal trebuia sa dispuna confiscarea acestuia.
Pentru aceste motive, în baza articolului 385/15 punctul 2 litera d Cod procedura penala, s-a admis recursul penal declarat de Parchetul de pe lânga Judecatoria Satu Mare împotriva sentintei penale nr. 1249 din 22.12.2010 pronuntata de Judecatoria Satu Mare pe care a casat-o si modificat-o în sensul ca în baza articolului 118 litera e Cod penal s-a dispus confiscarea de la inculpatul G.P.C. a sumei de 150 lei, fiind mentinute restul dispozitiunilor hotarârilor recurate.