Conflict negativ de competenţă. Organe de cercetare ale poliţiei judiciare. Conflict negativ de competenţă


Prin sentinta penala nr. 83/2004, Curtea de Apel Craiova a stabilit competenta de solutionare a cauzei privind pe intimatii C.V. si V.P. precum si pe petentul M.C. în favoarea Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, careia i s-a trimis cauza spre solutionare.

În acest sens, s-a constatat ca, prin plângerea adresata Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, petentul M.C. a formulat plângere împotriva rezolutiei Parchetului de pe lânga Tribunalul Mehedinti nr. 565/2003, privind pe intimatii V.P. si C.V. – agent sef adjunct de politie.

Întrucât s-a apreciat ca solutionarea acestei plângeri este de competenta Tribunalului Mehedinti, în raport de calitatea faptuitorului, prin sentinta penala nr. 2226/2004, Judecatoria Drobeta Turnu Severin a dispus în baza art. 42 cod pr.penala, declinarea competentei de solutionare a cauzei în favoarea Tribunalului Mehedinti.

Prin sentinta penala nr. 395/2004, Tribunalul Mehedinti, admitând exceptia de necompetenta materiala, a declinat competenta de solutionare a cauzei în favoare Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, a constatat conflictul negativ de competenta si a înaintat dosarul Curtii de Apel Craiova pentru solutionarea acestui conflict.

Din actele existente la dosar, Curtea de Apel a retinut ca la data savârsirii faptelor reclamate, C.V. era politist desfasurând activitatea în cadrul I.P.J. Mehedinti, fara a fi desemnat prin Ordinul Inspectoratului General al Politiei Române, ca având calitatea de organ de cercetare penala, asa cum prevad dispozitiile art. 24 din Legea 26/1994 privind organizarea si functionarea Politiei Române.

Dispozitiile art. 64 din legea nr. 369/2002 privind statutul politistului care confereau competenta parchetelor si respectiv tribunalelor în raport de calitatea persoanelor, au fost abrogate prin Legea nr. 281/2003, iar ulterior, au fost preluate de art. 27 din Legea nr. 218/2002, modificata prin Legea nr. 281/2003, în conformitate cu care normele speciale de competenta sunt aplicabile la o categorie limitata de lucratori de politie, respectiv la politistii care au calitatea de organe de cercetare ale Politiei judiciare( intimatul C.V. nu avea astfel de atributii, fiindu-i astfel aplicabile dispozitiile de drept comun).