Contestaţie împotriva încheierii judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate. Anulare cerere.


Judecătoria IAŞI Sentinţă penală nr. 253 din data de 30.01.2013

Prin sentința penală nr. 253/30.01.2013 a Judecătoriei Iași pronunțată în dosarul nr. 146/245/2013 s-a dispus anularea contestației împotriva încheierii judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate privind persoana privată de libertate C.L., deținut în Penitenciarul I.

Pentru a hotărî astfel, instanța a reținut următoarele:

La data de 03.01.2013 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași contestația împotriva încheierii judecătorului delegat formulată de persoana privată de libertate C.L., deținut în prezent în Penitenciarul I.

În motivarea cererii persoana privată de libertate a arătat că la data de 12.10.2012 i s-a întocmit un raport de incident de către cadrele Penitenciarului Timișoara în mod ilegal și abuziv. A formulat plângere la judecătorul delegat, dar i-a fost respinsă fără un motiv întemeiat.

La data de 29.01.2013 a fost înregistrată la dosar adresa nr. 72/A/29.01.2013 a Biroului Judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate din care rezultă că persoana privată de libertate C.L. nu a fost sancționată niciodată pentru vreun incident petrecut la data de 12.10.2012.

La termenul de judecată din data de 30.01.2013, persoana privată de libertate C.L. a declarat că nu a formulat cererea cu care a fost sesizată instanța.

Față de această declarație, analizând actele dosarului, instanța constată că nu a fost legal sesizată, persoana privată de libertate C.L. declarând că nu a formulat prezenta contestație împotriva încheierii judecătorului delegat cu care a fost sesizată instanța de judecată.

Potrivit art. 197 alin. 1 Cod procedură penală, încălcările dispozițiilor legale care reglementează desfășurarea procesului penal atrag nulitatea actului numai atunci când s-a adus o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea acelui act, iar potrivit alin. 4 al aceluiași text de lege, instanța ia în considerare din oficiu încălcările în orice stare a procesului, dacă anularea actului este necesară pentru aflarea adevărului și justa soluționare a cauzei.

Potrivit art. 74 alin. 5 din Legea nr. 275/2006, împotriva încheierii judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate persoana condamnată și administrația penitenciarului pot introduce contestație la judecătoria în a cărei circumscripție se află penitenciarul în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Deși legea nu prevede care sunt elementele obligatorii ale contestației, instanța consideră că aceasta trebuie formulată sau însușită de persoana care o formulează, trebuie deci să conțină semnătura acesteia ori să declare în fața instanței că și-o însușește.

În cazul lipsei semnăturii ori a neînsușirii contestației, întrucât este afectată justa soluționare a cauzei prin faptul că nu există o cerere a persoanei menționată în contestație că ar fi formulat-o, sancțiunea care intervine este nulitatea actului, care poate fi constatată din oficiu de către instanța de judecată.

Pe cale de consecință, pentru motivele mai sus arătate, instanța va anula contestația împotriva încheierii judecătorului delegat formulată de persoana privată de libertate C.L.

În baza art.192 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate vor rămâne în sarcina statului, lipsind culpa procesuală a persoanei private de libertate, iar onorariul apărătorului din oficiu va fi achitat către Baroului de Avocați Iași din fondurile speciale ale MJ în conformitate cu art.189 Cod procedură penală.