Personalul din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale nu îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordinului M.A.I. nr. 275/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aceste dispoziţii fiind aplicabile exclus


Sentinţă civilă

Îndemnizaţii

Personalul din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale nu îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordinului M.A.I. nr. 275/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aceste dispoziţii fiind aplicabile exclusiv angajaţilor MIRA.

(Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. com., de cont. adm. şi fiscal, sent. nr. 179/CA/2008, nepublicată)

Prin acţiunea înregistrată reclamanta N. P.F., reprezentată prin Sindicatul Liber „A.” Bistriţa-Năsăud, a chemat în judecată pe pârâtul Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, solicitând să fie obligat acest pârât la plata indemnizaţiei de dispozitiv în cuantum de 25% din salariul de bază începând cu luna decembrie 2004, în sumă actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată.

Analizând cererea tribunalul constată că prin Ordinul M.A.I. nr. 496/28.07.2003 au fost aduse modificări şi completări la Anexa nr. l la Ordinul nr. 275/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prin care au fost aprobate „Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor legii la salarizarea personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii.

Indemnizaţia de dispozitiv prevăzută la punctul 9.2 din Ordinul M.A.I. nr. 275/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prevederi introduse de Ordinul M.A.I. nr. 696/28.07.2003 (conform cărora indemnizaţia de dispozitiv se acordă şi personalului civil ce-şi desfăşoară activitatea în domeniul administraţiei publice) este întemeiată pe dispoziţiile art. 13 din Legea nr. 138/1999, (potrivit cărora cadrele militare în activitate, militarii angajaţi pe bază de contract şi salariaţii civile beneficiază de o indemnizaţie de dispozitiv lunară de 25% din solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comandă şi gradaţii, respectiv din salariul de bază), precum şi pe dispoziţiile art. 17 alin. 2 din OUG nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 604/2003, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data emiterii ordinului (potrivit cărora personalul MIRA beneficiază de drepturile dobândite anterior, conform legislaţiei, precum şi, în limita bugetului aprobat, de indemnizaţii şi sporuri specifice instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională).

Personalul civil din MIRA ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul administraţiei publice şi care beneficiază de indemnizaţie de dispozitiv potrivit pct. 9.2 din Ordinul MAI nr. 275/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi personalul oricăror alte structuri ale administraţiei publice centrale/locale, care nu se află în structura organizatorică a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative sunt două categorii de personal distincte, nefiind relevant faptul că ambele îşi desfăşoară activitatea în domeniul administraţiei publice.

În concluzie, personalul din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale nu îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordinului M.A.I. nr. 275/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aceste dispoziţii fiind aplicabile exclusiv angajaţilor MIRA.

De altfel, ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor publice le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 188/1999 republicată, privind Statutul funcţionarilor publici, şi a altor acte normative speciale.

Astfel, prin art. 31 din Legea nr. 188/1999 republicată (art. 29 în forma anterioară), se stabileşte că pentru activitatea desfăşurată, funcţionarii publici beneficiază pe lângă salariu de prime şi alte drepturi salariale, în condiţiile legii, alin. 2, prevăzându-se totodată că salarizarea funcţionarilor publicii se face în conformitate cu prevederile legii privind stabilirea sistemului unitar de salarizare pentru funcţionari publici.

Pe de altă parte, prin OG nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale funcţionarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare şi alte drepturi ale funcţionarilor publici, precum şi creşterile salariale care se acordă funcţionarilor publici în anul 2007, nu a fost prevăzută şi indemnizaţia de dispozitiv solicitată de reclamant, şi această indemnizaţie nu a fost prevăzută nici printr-un act normativ anterior similar, respectiv OUG nr. 92/2004 privind reglementarea drepturilor salariale şi a altor drepturi ale funcţionarilor publici pentru anul 2005 (judecător Ursu Ilie).