DECIZIA NR. 541/R din 15 septembrie 2005
Contestatie în anulare. Cai de atac. Recurs inadmisibil.Emitent: Curtea de Apel Oradea – sectia penala si pentru cauze cu minori.
Prin decizia penala nr. 287/R din 4 mai 2005, pronuntata de Tribunalul Bihor, s-a respins contestatia în anulare formulata de contestatoarea B.M., împotriva deciziei penale nr. 82/R din 9 februarie 2005 a Tribunalului Bihor.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre, tribunalul a examinat admisibilitatea cererii de contestatie în anulare prin prisma cazurilor expres prevazute de art. 386 lit. a-d Cod procedura penala, pe baza actelor si lucrarilor dosarului nr. 450/2005 al Tribunalului Bihor, în care s-a pronuntat decizia contestata, apreciind ca motivele invocate de contestatoare nu se circumscriu nici uneia din situatiile limitativ prevazute de textul legal aratat mai sus.
S-a retinut ca, la termenul de judecata din 9 februarie 2005, când s-a judecat recursul contestatoarei împotriva sentintei penale nr. 2557 din 13 decembrie 2004, aceasta nu a fost prezenta la dezbaterea cauzei ori, pe calea contestatiei în anulare, nu pot fi invocate aspecte care privesc fondul cauzei, invocându-se în speta ca recursul respins de instanta de control judiciar nu ar fi tardiv.
Prin decizia penala nr. 541/R din 15 septembrie 2005, Curtea de Apel Oradea a respins ca inadmisibil recursul penal declarat de contestatoare împotriva deciziei penale nr. 287 din 4 mai 2005 a Tribunalului Bihor.
Într-adevar, în conformitate cu dispozitiile art. 392 Cod procedura penala, hotarârile pronuntate asupra contestatiei în anulare sunt susceptibile de a fi atacate cu apel sau recurs numai într-o singura ipoteza si anume aceea a contestatiei în anulare întemeiata pe dispozitiile art. 386 lit. d din Codul de procedura penala, respectiv atunci când împotriva unei persoane s-au pronuntat doua hotarâri definitive pentru aceeasi fapta. Decizia pronuntata de instanta de recurs investita cu solutionarea contestatiei în anulare a propriei hotarâri date în judecarea unui recurs anterior este definitiva si nu poate fi atacata cu apel sau cu recurs.