Citarea persoanei la o adresă care nu conţine menţiuni cu privire la etajul la care se află apartamentul nu reprezintă o încălcare a prevederilor art.175 şi urm. Cod proc.pen. şi nu poate fi valorificată pe calea contestaţiei la în condiţiile art.386 lit.a Cod proc.pen.
Prin decizia penală nr.1390 din 12 septembrie 2000 a Curţii de Apel Bucureşti secţia I penală s-a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, s-a casat decizia penală nr.770 din 17 mai 2000 a Tribunalului Bucureşti – secţia I penală şi rejudecându-se cauza în fond, s-a dispus condamnarea inculpatului O.O. la 3 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei conform art.81 Cod penal, pentru infracţiunea prevăzută de art.21 alin.1 lit.b şi alin.2 din Legea nr.50/1991.
Totodată, s-a respins, ca nefondat, recursul declarat de inculpat împotriva aceleiaşi decizii.
La data de 17 octombrie 2000, inculpatul a formulat contestaţie în anulare împotriva deciziei Curţii de Apel, întemeiată pe prevederile art.386 lit.a Cod pr.pen. A susţinut că la termenul din 12 septembrie 2000, când s-a judecat cauza de către instanţa de recurs, procedura de citare nu a fost îndeplinită conform legii, întrucât pe citaţie nu s-a menţionat etajul imobilului. A mai arătat că şi dispozitivul deciziei penale nr.770 din 17 mai 2000 pronunţate de Tribunalul Bucureşti secţia I penală, ca instanţă de apel, i-a fost comunicat în acelaşi mod.
Contestaţia în anulare nu este fondată.
Potrivit prevederilor art.177 Cod pr.pen., inculpatul se citează la adresa unde locuieşte, iar în conformitate cu dispoziţiile art. 179 alin.4 Cod pr.pen., în lipsa persoanelor arătate în alin.1 şi 2, agentul afişează citaţia pe uşa locuinţei celui citat, încheind în acest sens un proces-verbal.
Or, din dovada de îndeplinire a procedurii de citare din 26 iulie 2000 rezultă că inculpatul a fost citat la adresa pe care a indicat-o, iar citaţia a fost afişată pe uşa principală a locuinţei destinatarului, deoarece nici o persoană nu a fost găsită.
Prin urmare, agentul procedural atestă afişarea citaţiei la locuinţa inculpatului, fiind lipsită de relevanţă împrejurarea că nu s-a indicat etajul la care este situat apartamentul. Câtă vreme se menţionează că afişarea citaţiei s-a făcut pe uşa apartamentului 118, iar împotriva acestei afirmaţii inculpatul nu s-a înscris în fals şi nici nu a produs dovezi contrare, rezultă că procedura de citare s-a îndeplinit în conformitate cu prevederile legale.
Pe de altă parte, este de observat că dispoziţiile art. 176 lit.c Cod pr.pen. care se referă la conţinutul citaţiei privind adresa celui citat, nu enumeră etajul printre elementele esenţiale pe care actul procedural trebuie să le conţină, ceea ce întăreşte concluzia că procedura de citare s-a îndeplinit în mod legal. (Judecator Viorica Constiniu)
(Secţia I penală, decizia nr.2130/2000)