Contestaţie în anulare. Procedura de citare. Conţinutul citaţiei. Lipsa menţiunii privind etajul. Consecinţe


Imprejurarea că în cuprinsul citaţiei nu s-a indicat etajul la care se află apartamentul locuit de contestator nu are nici o relevanţă, întrucât art. 176 din Codul de procedură penală, care reglementează conţinutul citaţiei, nu impune şi o asemenea precizare.

(Decizia nr. 825 din 24 mai 2001 – Secţia a Il-a penală)

Prin Decizia penală nr. 718 din 2 mai 2001, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a ll-a penală a admis recursul formulat de inculpatul V.R. şi a casat în parte Decizia penală nr. 452/A din 28 martie 2001 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală şi Sentinţa penală nr. 90 din 23.01.2001 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti; prin aplicarea art. 74 – 76 din Codul penal a redus pedeapsa aplicată inculpatului de la 2 ani la 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 182 alin. 1 din Codul penal.
Prin aceeaşi decizie s-a respins ca nefondat recursul declarat de partea civilă

F.l.

împotriva acestei decizii, partea civilă F.l. a formulat contestaţie în anulare, invocând faptul că nu a fost legal citată la judecarea recursului, întrucât în citaţie nu s-a indicat corect adresa sa, nemenţionându-se etajul.

Contestaţia în anulare este nefondată şi urmează a fi respinsă.

Astfel, din actele aflate la dosar, rezultă că la termenul din 2 mai 2000, când s-au judecat recursurile declarate, procedura de citare a recurentei-parte civilă a fost legal îndeplinită, în conformitate cu dispoziţiile art. 179 din Codul de procedură penală, respectiv prin afişarea citaţiei pe uşa locuinţei persoanei citate, încheindu-se proces-verbal în acest sens, potrivit alin. 5 teza II din textul mai sus citat.

împrejurarea că în cuprinsul citaţiei nu s-a indicat etajul la care se află apartamentul locuit de contestator nu are nici o relevanţă, întrucât art. 176 din Codul de procedură penală, care reglementează conţinutul citaţiei, nu impune şi o asemenea precizare. Art. 176 lit. c) din Codul de procedură penală prevede că adresa celui citat trebuie să cuprindă, în oraşe şi municipii, localitatea, judeţul, strada, numărul şi apartamentul.

Atâta vreme cât citaţia întocmită a cuprins datele necesare pentru stabilirea adresei celui citat, în cauză nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 386 lit. a) din Codul de procedură penală, astfel încât contestaţia în anulare va fi respinsă ca nefondată.