JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI
Dosar nr. …/317/2009
Sentinţa comercială nr. 3
Şedinţa publică din 11 ianuarie 2010
Instanţa constituită din:
PREŞEDINTE: ….
Grefier: ….
Pe rol fiind judecarea cauzei comerciale privind pe creditoarea ….., cu sediul ales la … şi pe debitorul …, având ca obiect somaţie de plată.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.
Procedura legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează că lipsesc părţile şi creditoarea a solicitat judecata în lipsă.
Nemaifiind alte probe de administrat sau cereri de soluţionat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi o reţine spre soluţionare.
INSTANŢA
Asupra cauzei de faţă:
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Cărbuneşti la data de .., sub nr. .., creditoarea .. … S.R.L. a chemat în judecată pe debitorul … pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună emiterea unei somaţii de plată împotriva debitoarei pentru suma de 8505, 61 lei, sumă reprezentând contravaloare factură fiscală şi penalităţi de întârziere.
În motivarea cererii, creditoarea a arătat că între aceasta şi debitoare s-au desfăşurat relaţii comerciale în baza contractului de vânzare cumpărare comercială nr…Obiectul contractului l-a reprezentat cumpărarea de către debitoare a produselor cu caracteristicile menţionate în Anexa 1 la contractul încheiat între părţi.
Creditoarea a mai precizat că şi-a îndeplinit toate obligaţiile din contract, sens pentru care a emis factura nr. ..16.06.2008 în cuantum de 19734,60 lei şi certificatul de garanţie pentru produsele livrate, acesta fiind semnat şi ştampilat de către debitoare care a menţionat în mod expres faptul că a primit aparatul complet în stare de funcţionare şi că s-a efectuat instructajul de utilizare a aparatului.
De asemenea, s-a arătat că ulterior debitoarea a renunţat la unul dintre aparatele care au făcut obiectul facturii emise, respectiv aparatul ECOGRAF DP 2200, astfel încât debitul prezent este de 6578, 20 lei (5527, 90 + 1050, 30 – TVA).
Potrivit art. 4.1 din contractul încheiat între părţi, partea din culpă va plăti părţii prejudiciate o penalitate de 0, 1% pe zi din valoarea contractului, motiv pentru care a solicitat şi penalităţi de întârziere în cuantum de 1927, 41 lei.
În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile O.G. nr. 5/2001 privind procedura somaţiei de plată şi art. 274 C. proc. civ.
Conform art.112 C. proc. civ., la dosarul cauzei au fost ataşate următoarele înscrisuri: contract de vânzare – cumpărare nr. D 200608/13.06.2008, anexa nr.1 şi 2 la contract, factură fiscală nr. 712838/16.08.2008, certificat de garanţie, calcul de penalităţi (filele 3- 10).
Cererea a fost legal timbrată cu 39 lei taxă de timbru şi 0, 3 lei timbru judiciar.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:
Prin contractul de vânzare cumpărare nr…. a vândut debitoarei … aparatură medicală în valoare de 19734, 60 lei, din care valoare produse 16583, 69 lei şi TVA (19%) – 3150, 91 lei.
Debitoarea şi-a însuşit prin semnătură şi ştampilă factura fiscală nr. 712838/16.06.2006 (fila 8) – suma de 19734,60 lei, emisă de către creditoare pentru aparatura descrisă în anexele 1 şi 2 la contractul menţionat.
Conform anexei nr. 2 (fila 7), termenul de plată a fost stabilit de părţi pentru data de 15.07.2008.
Având în vedere susţinerile creditoarei formulate în cererea de chemare în judecată, instanţa ia act că debitul restant necontestat de debitoare se ridică la suma de 6578, 20 lei pentru aparatul BTL 08 MD Diag.
Totodată, instanţa reţine că părţile au stipulat în contract la art. 4.1 ca pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor contractuale partea culpabilă să plătească părţii prejudiciate penalităţi de 0, 1% pe zi din valoarea contractului, astfel încât se constată că debitoarea este obligată la plata acestora în caz de neexecutare a obligaţiei corelative obligaţiei de predare a bunului cumpărat.
Debitorul nu a contestat susţinerile creditoarei, deşi a fost citat cu copia acţiunii şi cu menţiunea de a formula întâmpinare (fila 17) şi nu a depus la dosar dovada stingerii obligaţiei prin plată sau prin altă modalitate, astfel că solicitarea creditoarei este întemeiată.
Cererea prin care se declanşează procedura somaţiei de plată, reglementată prin O.G. nr. 5/2001, cu modificările ulterioare, trebuie să îndeplinească însă cerinţele speciale prevăzute de acest act normativ, respectiv de art. 1 alin. 1.
Astfel, în primul rând, creditorul trebuie să aibă o creanţă a cărei obligaţie corelativă constă în îndatorirea debitorului de a plăti o sumă de bani, fiind necesar ca aceasta să fie asumată prin contract constatat printr-un înscris ori determinată potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură sau în alt mod admis de lege, atestând drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
În al doilea rând, creanţa trebuie să fie certă, lichidă şi exigibilă, respectiv existenţa ei să fie neîndoielnică, să rezulte din chiar înscrisul constatator al creanţei, conform art. 379 alin. 3 C. proc. civ., cuantumul acesteia să fie determinat prin înscrisul constatator sau, cel puţin să fie determinabil prin înscrisul respectiv ori prin alte înscrisuri ce emană, sunt recunoscute sau, după caz, sunt opozabile debitorului, conform art. 379 alin.4 C. proc. civ., iar termenul prevăzut în favoarea/şi în favoarea debitorului s-a împlinit ori, în condiţiile legii (art. 263 şi art. 382 C. proc. civ.), debitorul este decăzut din beneficiul termenului.
Analizând prezenta cerere de emitere a somaţiei de plată raportat la cerinţele enunţate mai-sus, instanţa constată existenţa unei creanţe în favoarea creditoarei şi obligaţia corelativă a debitorului de a plăti suma de 6578, 20 lei înscrisă în factură, potrivit clauzelor contractuale din contractul de vânzare-cumpărare nr… şi anexe.
Creanţa este certă, existenţa ei rezultând neîndoielnic din factura menţionată mai-sus şi din contract, ce reprezintă înscrisuri sub semnătură privată, opozabile debitorului ca urmare a semnării contractului şi a facturii fiscale.
În ceea ce priveşte exigibilitatea, instanţa constată că şi această condiţie de admisibilitate este îndeplinită, dreptul creditoarei de a solicita obligarea debitorului la plata datoriei şi a penalităţilor născându-se la data de 15.07.2008.
Debitorul nu a contestat creanţa şi nu a formulat apărări pentru a combate susţinerile creditoarei formulate în cererea de chemare în judecată ori modalitatea de calcul a penalităţilor realizată de creditoare.
În consecinţă, creanţa privind penalităţile de întârziere are deopotrivă caracter cert, lichid şi exigibil, fiind calculată conform art. 4.1 din contract, de la data scadenţei (fila 3).
Având în vedere că pretenţiile reclamate nu au fost contestate, instanţa constată că în cauză se menţine natura necontencioasă a somaţiei de plată, ce determină admisibilitatea procedurii sumare speciale.
Pentru toate considerentele expuse, în temeiul art. 6 alin. 2 din O.G. nr. 5/2001, instanţa va admite cererea şi va soma debitorul să plătească creditoarei suma de 8505, 61 lei, reprezentând contravaloare factură fiscală şi penalităţi de întârziere.
Având în vedere şi dispoziţiile art. 6 alin. 3 din aceeaşi ordonanţă, se va stabili termenul maximum de 30 de zile pentru efectuarea plăţii, de la comunicarea prezentei sentinţe, pentru a-i da posibilitatea debitorului să achite integral sumele restante.
În temeiul art. 274 alin.1 din Codul de procedură civilă, instanţa va lua act că creditoarea nu a solicitat cheltuieli de judecată.
Ordonanţa va fi comunicată părţilor de îndată, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, potrivit art. 6 alin. 4 din O.G. nr. 5/2001.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite cererea formulată de creditoarea … în contradictoriu cu debitorul …….
Somează debitoarea să achite creditoarei în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei sentinţe suma de 8505, 61 lei, reprezentând contravaloare factură fiscală şi penalităţi de întârziere.
Ia act că creditoarea nu solicită cheltuieli de judecată.
Cu drept de cerere în anulare pentru debitoare în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi, 11.01.2010.
Preşedinte,
Grefier,
Red./tehnored. A.N.