Contestatie la executare. Judecata în cazul recunoasterii vinovatiei prev. de art.3201 Cod procedura penala, dupa începerea cercetarii judecatoresti. Contestaţie la executare


(Judecatoria Lipova, sentinta penala nr.5/2011)

Prin sentinta penala nr.5/18.01.2011 pronuntata de Judecatoria Lipova, în baza art.461 al.1 lit d Cod procedura penala s-a respins contestatia la formulata de contestatorul S.S.D., iar în baza art.192 al.2 Cod procedura penala a obligat contestatorul sa plateasca statului suma de 300 de lei cheltuieli judiciare.

Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta a retinut ca prin sentinta penala nr.35/2009 în dosar nr…. al Judecatoriei Lipova, contestatorul S.S.D. a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de furt prev. de art.208 al.1, art.209 al.1 lit g Cod penal cu aplicarea art.37 lit b Cod penal, sentinta ramasa definitiva prin neapelare.

Prin cererea înregistrata la data de 13.12.2010 contestatorul S.S.D., dupa ramânerea definitiva prin neapelare a sentintei penale nr.35/2009, a solicitat aplicarea procedurii simplificate prev. de art.3201 Cod procedura penala, solicitând reducerea cu o treime a pedepsei aplicate prin sentinta penala nr.35/2009.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut ca judecata în cazul recunoasterii vinovatiei prev. de art.3201 Cod procedura penala prevede ca „pâna la începerea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic ca recunoaste savârsirea faptelor retinute în actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca în baza probelor administrate în faza de urmarire penala.

Inculpatul nu este repus automat în dreptul de a beneficia de dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala, odata cu intrarea în vigoare a acestui text. În primul rând, trebuie tinut cont de faptul ca procesul penal a depasit momentul procesual pâna la care inculpatul putea declara ca recunoaste savârsirea faptelor si când putea solicita ca judecata sa se faca în baza probelor administrate în faza de urmarire penala (începerea cercetarii judecatoresti). Procesul penal trebuie sa se desfasoare operativ, fara opriri si fara reveniri la faze anterioare, iar o revenire la un stadiu sau la o etapa procesuala anterioara este posibila doar în cazurile în care legea prevede expres acest lucru (de exemplu în cazul casarii cu trimitere spre rejudecare sau în cazul redeschiderii urmaririi penale). În al doilea rând, nu poate fi ignorata regula ca legea procesual penala nu retroactiveaza decât în cazul în care se prevede în mod expres aceasta în continutul ei. În doctrina s-a sustinut chiar ca retroactivitatea legii noi de procedura penala nu ar putea avea loc în nicio situatie, deoarece nu este permisa de art. 15 alin. 2 din Constitutie [2], care prevede posibilitatea retroactivarii doar pentru legea penala, nu si pentru legea procesual penala.

În cauza nu se mai poate face aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, deoarece s-a depasit momentul procesual pâna la care era posibil acest lucru, iar legea de procedura penala este de imediata aplicare, neputând sa retroactiveze. Daca s-a început cercetarea judecatoreasca si s-au administrat unele probe în fata instantei, nu se mai poate face judecata în baza probelor administrate în faza de urmarire penala.