Legea nr. 64/1995 republicată – art. 135, art. 137, art. 138
Cererea privind antrenarea răspunderii administratorilor nu poate fi formulată şi soluţionată decât anterior hotărârii de închidere a procedurii.
Curtea de Apel Timişoara, Secţia comercială şi de administrativ,
decizia nr. 250/R din 7 martie 2006
Prin sentinţa civilă nr. 101/S din 17 noiembrie 2005, pronunţată în dosar nr. 105/S/2005 al Tribunalului Timiş s-a dispus închiderea procedurii prevăzută de Legea nr. 64/1995 faţă de debitoarea societate comercială, deschisă la cererea creditoarei Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, a constatat încetat mandatul administratorului desemnat şi a dispus notificarea sentinţei potrivit art. 134 din Legea nr. 64/1995.
Prin decizia civilă nr. 250 din 7 martie 2005, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosar nr. 1192/COM/2006 a fost respins ca neîntemeiat recursul declarat de creditoare.
Curtea a reţinut că în cauză s-a pronunţat o hotărâre de închidere a procedurii, în condiţiile în care pe parcursul acesteia nu a fost formulată o cerere pentru angajarea răspunderii administratorului sau a altor persoane fizice sau juridice şi că o atare cerere a fost în mod sumar formulată abia prin declaraţia de recurs. S-a statuat că acţiunea pentru angajarea răspunderii administratorilor nu poate fi exercitată decât în cadrul procedurii de reorganizare sau lichidare judiciară, în acest sens fiind dispoziţiile art. 137 şi 138 din Legea nr. 64/1995, republicată, potrivit cărora judecătorul-sindic poate dispune ca o parte din pasivul societăţii pe acţiuni sau al societăţii cu răspundere limitată, ajunsă în încetare de plăţi, să fie suportată de către membrii organelor de conducere – administratori, directori, cenzori sau altă persoană – care au contribuit la ajungerea societăţii în această situaţie, prin una dintre faptele anume arătate, ipoteză în care sumele depuse vor intra în averea debitorului şi vor fi destinate, în caz de reorganizare, completării fondurilor necesare în vedere continuării activităţii debitorului, iar în caz de lichidare, plăţii datoriilor.
O astfel de cerere nu poate fi formulată şi soluţionată decât anterior pronunţării hotărârii de închidere a procedurii, deoarece prin hotărârea respectivă judecătorul sindic este descărcat, chiar dacă nu în mod irevocabil ci numai sub condiţia rămânerii irevocabile a hotărârii, de îndatoririle şi responsabilităţile cu privire la procedură, potrivit art. 135 din lege, sau eventual, în cazul în care aceasta este desfiinţată în căile de atac, după reluarea cursului procedurii.