Contestaţie la executare. Zilele de închisoare executate ca sancţiune contravenţională nu pot fi deduse din pedeapsa aplicată prin hotărâre penală definitivă


C. proc. pen., art. 461 lit. d) C. pen., art. 88 O.G. nr. 2/2001, art. 10

Cele două forme de răspundere – contravenţională şi penală -au natură juridică şi funcţii diferite, astfel că nu este posibilă aplicarea sistemului cumulului juridic specific concursului de infracţiuni şi, pe cale de consecinţă, a computării din pedeapsa penală a duratei închisorii contravenţionale, chiar dacă ambele au caracter privativ de libertate.

Decizia penală nr. 124/Ap din 20 aprilie 2005 – S. F.

Prin sentinţa penală nr. 108 din 15 februarie 2005 a Tribunalului Braşov, s-a dispus respingerea contestaţiei la formulată de condamnatul M.C., cu privire la executarea sentinţei penale nr. 358/2002 a Tribunalului Braşov.

Pentru a pronunţa această soluţie, prima instanţă a reţinut că petentul M.C. a formulat contestaţie la executare împotriva executării pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 358/2002 a Tribunalului Braşov, solicitând deducerea din pedeapsa aplicată prin această sentinţă perioada executată din sancţiunile contravenţionale aplicate de Judecătoria Braşov.

Apelul a fost respins ca nefondat.

în mod corect a constatat Tribunalul că solicitarea petentului nu se încadrează în dispoziţiile art. 461 lit. d) C. proc. pen., iar dispoziţiile

art. 36 alin. (3) sau C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: ) nu pot fi incidente pentru pedepsele contravenţionale.

Cele două forme de răspundere – contravenţională şi penală – au natură juridică şi funcţii diferite, astfel că nu este posibilă aplicarea sistemului cumulului juridic specific concursului de infracţiuni şi, pe cale de consecinţă, a computării din pedeapsa penală a duratei închisorii contravenţionale, chiar dacă ambele au caracter privativ de libertate.

De altfel, aşa cum judicios a constatat şi prima instanţă, în situaţia existenţei mai multor sancţiuni contravenţionale, acestea se cumulează aritmetic, fără a se depăşi limitele prevăzute de lege – art. 10 din O.G. nr. 2/2001 – în vigoare la data aplicării şi executării sancţiunii contravenţionale.

Deşi prin O.U.G. nr. 108/2003, aprobată prin Legea nr. 28/2004, s-au aprobat dispoziţiile referitoare la închisoarea contravenţională, această ordonanţă de urgenţă nu poate afecta raporturile juridice care s-au născut şi finalizat anterior intrării ei în vigoare, or, sancţiunile contravenţionale aplicate contestatorului au fost integral executate anterior intrării în vigoare a O.U.G. nr. 108/2003.