Noţiunea de insolvabilitate, prevăzută de art. 56 alin. 1 lit. d din O.G. nr. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie interpretată prin prisma noţiunii de insolvenţă consacrată de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, drept


„Notiunea de insolvabilitate, prevazuta de art. 56 alin. 1 lit. d din O.G. nr. 26/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie interpretata prin prisma notiunii de insolventa consacrata de privind procedura insolventei, dreptul comun în materie de insolventa, în sensul ca debitorul se afla în imposibilitatea obiectiva sau nu, de a-si plati datoriile, indiferent de natura acestora. Debitoarea este în acest moment insolventa si insolvabila, nedetinând în fapt în patrimoniul sau nici un bun sau vreo valoare.”

Judecatoria Baia Mare a admis actiunea formulata de reclamantul M.B.M, prin care a solicitat dizolvarea pârâtei F.C. Astfel s-a retinut ca M. B.M. prin P.a solicitat dizolvarea debitoarei fiscale F. „C.” si numirea lichidatorului îndrituit sa îndeplineasca procedura de lichidare a patrimoniului debitoarei fiscale dizolvate, conform dispozitiilor art. 61-72 din O.G. 26/2000 cu modificarile aduse de Legea nr. 246/25.07.2007.

În motivarea cererii de dizolvare a debitoarei fiscale s-au aratat urmatoarele:

Petenta, în calitatea sa de creditor fiscal, îsi motiveaza cererea prin nevoia realizarii creantei fiscale în cuantum de 20.484,13 lei, reprezentând obligatii fiscale cu titlu de impozit auto cuvenite bugetului local, suma certa, lichida si exigibila si evidentiata prin Titlul executoriu nr. 12666/13.11.2007 si Somatia nr. /2007, întocmite de P.M.B.M., D.V., titluri executorii conform dispozitiilor Codului de procedura fiscala, republicat.

În probatiune s-au depus la dosarul cauzei un set de înscrisuri.

Debitoarea fiscala a fost citata la ultimul sediu.

Petenta a comunicat numele lichidatorului ce se solicita a fi desemnat.

Trecând la solutionarea cauzei, pe baza ansamblului probator administrat, prin prisma dispozitiilor legale incidente, instanta constata urmatoarele:

Debitoarea insolventa „F.„C.” – B.M. figureaza în evidentele petentei cu un numar de 8 mijloace de transport, pentru care datoreaza impozit în temeiul art. 261, al. 1 din Legea nr. 571/2003, privind Codul Fiscal. Fundatia a achitat impozitul auto doar partial pâna în anul 2005, însa din anul 2006 si pâna în prezent aceasta nu a facut nici o plata în contul impozitului auto.

Debitoarea fiscala nu a îndeplinit obligatia legala prevazuta de art. 261 alin. 1 din Legea nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, potrivita caruia „orice persoana care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat în România datoreaza o taxa anuala pentru mijlocul de transport …”, iar potrivit alin. 2 al aceluiasi articol “taxa prevazuta la alin. (1), denumita în continuare taxa asupra mijloacelor de transport, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde persoana îsi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz”.

S-a format dosarul de silita nr. /2007, în vederea aplicarii masurilor de executare silita de catre P.M.B.M.. S-a comunicat debitoarei fiscale titlul de creanta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, însa corespondenta nu a fost primita de debitoare, cu toate ca pâna în prezent figureaza cu aceeasi adresa de domiciliu fiscal. În consecinta, s-a procedat la comunicarea acestora prin publicitate, conform dispozitiilor art. 44, al. 2 lit. d din O.G. nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala.

Notiunea de insolvabilitate, prevazuta de art. 56 alin. 1 lit. d din O.G. nr. 26/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie interpretata prin prisma notiunii de insolventa consacrata de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, dreptul comun în materie de insolventa, în sensul ca debitorul se afla în imposibilitatea obiectiva sau nu, de a-si plati datoriile, indiferent de natura acestora. Debitoarea este în acest moment insolventa si insolvabila, nedetinând în fapt în patrimoniul sau nici un bun sau vreo valoare.

Raportat la considerentele mai sus expuse, în baza art. 56 alin.1 lit. d din O.G. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile cu modificarile aduse de Legea nr. 246/25.07.2005, instanta va admite cererea principala, va dispune dizolvarea F.C. si va numi lichidator, conform dispozitivului.