Partide politice. Reînscrierea partidelor politice potrivit Legii nr. 14/2003. Cerinţele impuse de art. 53 din lege. Termenul de 6 luni pentru depunerea cererii – termen de decădere. Tardivitate.


Potrivit art. 53 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 14/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 17.01.2003, “în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, partidele politice existente se vor conforma prevederilor acesteia, urmând procedura judiciară stabilită la art. 18- 21, sub sancţiunea radierii din Registrul partidelor politice”, iar, potrivit art. 53 alin. (3) din aceeaşi lege, “Termenul de 6 luni pentru înscriere este un termen de decădere”.

în consecinţă, cererea de reînscriere depusă în instanţă peste termenul de 6 luni prevăzut de lege va fi respinsă ca tardiv formulată.

Termenul sus-menţionat nu este susceptibil de suspendare ori de prorogare, pe motiv că ar exista o plângere penală în lucru la organele judiciare, privitor la ocuparea abuzivă a spaţiului deţinut de petentă.

De asemenea, termenul de 6 luni prevăzut pentru reînscriere nu se confundă cu termenul prevăzut de art. 27 din Legea nr. 14/2003 care prevede, pentru anii preelectorali, obligaţia pentru partidele “existente”, deci cele legal constituite (respectiv reînscrise), de depunere la Tribunalul Bucureşti a listelor de membri, reactualizate, până la sfârşitul anului preelectoral corespunzător.

(Decizia nr. 262 din 29 martie 2004 – Secţia a III-a civilă)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti sub nr. 1/P din 7.01.2004, Partidul “R.” a solicitat, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 14/2003, reînscrierea în Registrul partidelor politice al acestei instanţe.

în motivarea cererii s-a arătat că la data de 29.10.2002 s-a formulat plângere penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, finalizată în Dosarul nr. 11223/2003 al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, iar în prezent nu-şi poate desfăşura activitatea din lipsa unui sediu.

în baza probelor cu înscrisuri administrate, prin Sentinţa civilă nr. 6 din 30.01.2004, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă în Dosarul nr. 1/P/2004, s-a admis excepţia de tardivitate şi s-a respins cererea de reînscriere, ca tardiv formulată.

Pentru a pronunţa această sentinţă, Tribunalul Bucureşti a reţinut că, potrivit art. 53 din Legea nr. 14/2003, partidele politice existente la data intrării în vigoare a legii continuă să funcţioneze pe baza actelor legale de înregistrare valabile la data înfiinţării.

S-a prevăzut totodată ca, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 14/2003, care este momentul publicării în Monitorul Oficial al României nr. 25 din 17.01.2003, partidele politice au obligaţia să se conformeze noilor prevederi ale legii cu privire la reînscriere, urmând procedura instituită prin dispoziţiile art. 18-21, sub sancţiunea radierii din Registrul partidelor politice.

Or, cererea de reînscriere s-a formulat cu mult peste termenul de 6 luni prevăzut de lege sub sancţiunea decăderii, respectiv la data de 07.01.2004.

Apărarea, în sensul că cererea nu este tardivă, având în vedere plângerea formulată împotriva preşedintelui interimar V.M., care ar ocupa abuziv sediul partidului, nu a fost primită spre a se înlătura excepţia de tardivitate, pe considerentul că plângerea penală nu este de natură să atragă nerespectarea termenului de 6 luni prevăzut pentru reînscriere.

împotriva sentinţei tribunalului au formulat contestaţii Partidul “R.” şi Partidul “S.”.

întrucât Partidul “S.” nu a timbrat legal contestaţia, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 146/1997, Curtea a decis anularea ei.

în contestaţia formulată de Partidul “R.” s-a susţinut reţinerea greşită a tardivităţii cererii de reînscriere de către prima instanţă, cu ignorarea termenului prevăzut de dispoziţiile art. 27 din Legea nr. 14/2003, în sensul că reînscrierea, pentru anii preelectorali, se face până la data de 31 decembrie a anului respectiv, dar şi a faptului că petentul nu-şi poate desfăşura activitatea, din lipsa sediului, ocupat abuziv, şi pentru care s-a formulat o plângere penală care să clarifice acest aspect esenţial ce ţine de soluţionarea justă a cererii.

Contestaţia formulată de Partidul “R.” este nefondată.

Curtea a constatat că, potrivit prevederilor art. 53 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 14/2003, intrată în vigoare la 17.01.2003, data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, “în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, partidele politice existente se vor conforma prevederilor acesteia, urmând procedura judiciară stabilită la art. 18- 21, sub sancţiunea radierii din Registrul partidelor politice”, iar, potrivit art. 53 alin. (3) din aceeaşi lege, “Termenul de 6 luni pentru înscriere este un termen de decădere”.

S-a constatat astfel că legea nu lasă loc de alte interpretări, în sensul susţinerilor contestatoarei, că termenul de 6 luni prevăzut pentru reînscriere ar fi susceptibil de suspendare ori de prorogare, pentru că ar exista o plângere penală aflată în cercetări la organele judiciare.

Dispoziţiile art. 27 din Legea nr. 14/2003 nu sunt de natură să aducă modificări prevederilor art. 53 din lege, întrucât acestea instituie o obligaţie în plus în sarcina “partidelor existente”, respectiv a partidelor legal constituite şi reînscrise potrivit noii legi, ca, în anii preelectorali, acestea să-şi reactualizeze listele de membri pe care să le depună la Tribunalul Bucureşti, până la sfârşitul anului preelectoral corespunzător.

Pentru considerentele reţinute, contestaţia a fost respinsă, ca nefondată.