împotriva încheierii prin care s-a acordat reducerea taxei judiciare de timbru, în cadrul cererii de asistenţă judiciară, şi nu scutirea de plată a acestei taxe, nu se poate formula nici o cale de atac, având în vedere dispoziţiile art. 78 alin. 3 din Codul de procedură civilă. în consecinţă, cererea de recurs împotriva acestei încheieri este inadmisibilă.
(Decizia nr. 2214 din 22 octombrie 2003 – Secţia a IV-a civilă)
Prin cererea înregistrată la 31.07.2002, reclamanta P.T. i-a chemat în judecată pe pârâţii B.D. şi B.G. şi a solicitat să se dispună rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, autentificat sub nr. 478 din 28.02.2000, şi repunerea în situaţia avută anterior.
Prin Sentinţa civilă nr. 596 din 29.01.2003 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, s-a respins acţiunea principală şi a fost respinsă şi cererea reconvenţională cu obligarea părţilor la cheltuieli de judecată.
împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta P.T. şi a criticat sentinţa judecătoriei ca netemeinică şi nelegală.
Prin încheierea din 25.06.2003 a Tribunalului Bucureşti – Secţia a V-a civilă, s-a pus în vedere apelantei-reclamante obligaţia achitării taxei de timbru, astfel cum s-a dispus prin încheierea din 4.06.2003 a aceleiaşi instanţe.
împotriva încheierii din 25.06.2003, referitoare la taxa de timbru, a formulat recurs apelanta-reclamantă şi a criticat hotărârea instanţei prin care s-a dispus doar reducerea taxei de timbru, având în vedere că, în baza veniturilor şi a dovezilor medicale, a făcut dovada posibilităţilor financiare reduse, conform Codului de procedură civilă.
Curtea, analizând actele şi lucrările dosarului, a constatat că, potrivit art. 282 alin. 2 din Codul de procedură civilă, împotriva încheierilor premergătoare nu se poate face apel decât odată cu fondul, în afară de cazul când prin ele s-a întrerupt cursul judecăţii.
Apelul împotriva hotărârii se socoteşte făcut împotriva încheierilor premergătoare.
în cauză, hotărârea atacată este o încheiere premergătoare, iar recurs împotriva sa se poate face numai odată cu fondul, deoarece prevederile art. 282 alin. 2 şi 3 din sunt aplicabile şi în faza de judecată a recursului.
Instanţa, în apel, a cercetat cererea referitoare la asistenţa judiciară solicitată de către recurenta-reclamantă şi a dispus prin încheiere în camera de consiliu.
încheierea cu privire la cererea de asistenţă judiciară nu este supusă nici unei căi de atac, potrivit art. 78 alin. 3 din Codul de procedură civilă.
în consecinţă, Curtea a respins recursul ca inadmisibil.
Curtea, văzând şi dispoziţiile art. 274 din Codul de procedură civilă, a obligat-o pe recurentă la plata sumei de 1.000.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată către intimaţi.
NOTĂ:
Art. 78 alin. (3) s-a menţinut prin Legea nr. 195/2004