Capacitate procesuală de exerciţiu. Reprezentarea minorilor în cazul în care există contrarietate de interese între părinţi şi minori
Prin decizia civilă nr. 28/15 ianuarie 2003, Curtea de Apel Oradea a admis recursul declarat de F.D. şi alţii împotriva deciziei civile nr. 749/2002 a Tribunalului Bihor şi a trimis cauza pentru rejudecare la aceeaşi instanţă. S-a reţinut că, potrivit art. 42 Cod procedură civilă, persoanele care nu au exerciţiul drepturilor lor nu pot sta în judecată dacă nu sunt reprezentate, asistate ori autorizate potrivit legii. Reprezentarea sau asistarea se face de părinţi sau tutore. Atunci când există contrarietate de interese între reprezentat şi reprezentant, autoritatea tutelară va numi un curator.
în cauză, interesele minorilor ar putea fi afectate în caz de revocare a i, astfel încât se impunea ca aceştia să fie reprezentaţi de un curator şi nu de părinţii lor. Prin urmare, curtea a casat hotărârea atacată şi a trimis cauza pentru rejudecare la Tribunalul Bihor, urmând a se solicita numirea unui curator de către autoritatea tutelară pentru reprezentarea intereselor minorilor.
Curtea de Apel Oradea, decizia civilă nr. 28 din 2003
LEGI DE INTERES
privind sistemul unitar de pensii public
a educaţiei naţionale
privind reforma în domeniul sănătăţii
a contabilităţii
privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989
privind societăţile comerciale
privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
JURISPRUDENŢĂ
Ultimele :
Ultimele :
Ultimele :
Ultimele :
Ultimele :
Ultimele :
MODELE DE ACTE
DICŢIONAR JURIDIC
Ultimele definiţii din :
© 2016 LegeAZ.net – Legislaţie românească actualizată la zi, gratis !
| | |
| |